Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Indul a Nemzetközi Űrállomás ötödik legénysége

2002.05.28. 11:48
Immár a tizennegyedik űrsikló-expedíció, és vele az ötödik állandó legénység indul csütörtökön a floridai űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra. A start pontos időpontját az amerikai űrkutatási hivatal, NASA a tavaly szeptemberi terrortámadások óta biztonsági megfontolásokból csak az indítás előtt egy nappal adja meg, de úgy hírlik, hogy az Endeavour hét űrhajóssal a fedélzetén valamikor a délutáni órákban vág neki az útnak.
Az űrhajósok közül hárman mintegy négy hónapra az űrállomáson maradnak, felváltják a mostanáig ott dolgozó két amerikai asztronautát és orosz parancsnokukat. Az új csapat összetétele némileg eltér az már-már hagyományosnak mondható gyakorlattól. Most ugyan az oroszok lesznek ketten, de nem amerikai lesz a parancsnok. Eddig ugyanis mindig a "kisebbségben" lévő nemzet adta a misszió irányítóját, ezúttal azonban az orosz Valerij Korzun fog parancsnokolni honfitársának, Szergej Trescsovnak és amerikai kolleganőjüknek, Peggy Whitsonnak.

A második nő a bázison

Peggy Whitson
A 41 éves hölgy egyébként a második nő, aki a 16 nemzet összefogásával épülő űrbázison huzamosabb ideig fog dolgozni, ráadásul két orosz férfi társaságában. Tavaly Susan Helms volt hónapokon át az űrállomás lakója egy amerikai és egy orosz űrhajóssal.

A legénységváltás mellett egyéb fontos küldetése is lesz az Endeavour űrhajósainak. A tervek szerint három külső űrszerelési munkát végeznek el. Újabb szerkezeti elemeket helyeznek el a terebélyesedő bázison, és kicserélik az űrállomás kanadai gyártmányú robotkarjának meghibásodott csuklórendszerét. A 17,5 méter hosszú "űrdaru" az építkezés kulcsfontosságú egysége.

Nem nézheti a vb-t

Az egyik űrszerelőre, a Costa Rica-i születésű NASA-űrhajós Franklin Chang-Diazra kimerítő űrséták mellett más izgalmak is várnak. Az 52 éves veterán asztronauta (ez lesz a hetedik repülése, és ezzel társvilágcsúcstartó lesz) ugyanis nagy focirajongó, és néhány órával a start után kezdődik meg a dél-koreai-japán rendezésű labdarúgó-világbajnokság, márpedig Costa Rica válogatottja 1990 után másodszor jutott ki a vb-re.

Űrhajós Costa Rica-i mezben

Chang-Diaznak ugyan le kell mondania az első meccsekről, de látatlanban nagyon fog szorítani, hogy a közép-amerikai csapata továbbjusson a csoportjából, és akkor a június 11-i visszatérés után már a Földön folytatathatja a szurkolást. Mindenesetre magával viszi tulajdonképpeni hazája válogatottjának a mezét, amelyet - ha éppen nem lesz szkafanderben - valószínűleg magára ölt. Űrszurkolóval a magasban talán a Földön is jobban megy majd a csapatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?