Szilárda
-4 °C
2 °C

Közösségi hálózatban élnek az ürgék

2008.03.19. 15:10
Egy amerikai kutató feltérképezte egy ürgepopuláció közösségi hálóját. A tudós szerint a szociometriai csomópontok kiiktatásával akár egy betegség terjedése is megfékezhető.

Theodore Manno, az alabamai Auburn Egyetem biológusa három hetet töltött négy méter magas tornyokban, hogy megfigyeljen egy 65 vörhenyes ürgéből (Spermophilus columbianus) álló populációt – írja a New Scientist. A tudós az állatok interakciói alapján feltérképezte a populáció közösségi hálóját. Baráti gesztusként értékelte, ha találkozáskor két állat játszott, megszaglászták vagy megvakarták egymást. Manno a megfigyelések után felrajzolta a kapcsolati hálót és erről számítógépes modellt készített, ismerősként jelölve azokat az állatokat, amik gyakran találkoztak egymással.

Mind a 65 állat részt vett a közösségi hálózatban, bár volt, amelyiknek csak egy ismerőse volt, és akadt olyan, amelyiknek majdnem húsz. Ismert elmélet, hogy a Földön élő bármelyik két ember ismerősei és ismerőseinek ismerősei révén legfeljebb hat kézfogásnyira van egymástól – az ürgepopulációban ez a szám három volt. A hasonló korú ürgék keresték egymás társaságát, és a populációban hat állat nem volt még szexuálisan aktív – mind a hatan a hálózat peremére szorultak.

Manno a modellel azt is szimulálta, hogy mi történne a hálózattal, ha vadászok kilőnének néhány egyedet. Amikor véletlenszerűen tüntetett el állatokat a modellből, a hálózat nagyjából egész maradt, de amikor a sok ismerős állattal rendelkező ürgéket, a szociometriai csomópontokat vette ki, hét állat eltüntetésekor már a hálózat elszigetelt kis közösségekre hullott szét. A tudós szerint ezek az egyedek tartják össze a populációt. Manno úgy véli, felfedezése segíthet megfékezni az állatok által terjesztett betegségeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!