Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Mars egykori forrásainál lehetnek életnyomok

2009.03.12. 13:49 Módosítva: 2009-03-12 14:21:10
A Mars egykor aktív forró foltjai, vagyis azoknak az ősi forrásoknak a környezete, ahol a felszín alól feltört a meleg víz, ideális lehetett a marsi élet megjelenéséhez.

Az úgynevezett forró foltoknak nagy a jelentőségük az asztrobiológiában. Az oldott ásványi anyagokban gazdag, megfelelő hőmérsékletű, vizes területek ideális élőhelyek az élet legalapvetőbb formái számára. Földünkön is sok ősi életforma él meg hasonló meleg vízforrások közelében. A forró foltokban feltörő vízből kicsapódó és lerakódó, ásványi ionokban gazdag anyag elősegíti a primitív élő organizmusok fosszilizálódását. Bolygónkon is megtalálhatók olyan nagy kiterjedésű, ősi mikrobatelepek maradványai, melyek valaha volt forró foltok közelében őrződtek meg – írja a hirek.csillagaszat.hu.

Ebből a szempontból lehet jelentős Carlton C. Allen és Dorothy Z. Oehler, a NASA Johnson Space Center munkatársainak felismerése. Az MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) szonda fedélzetén működő HIRISE nagy felbontású képalkotó berendezés által szolgáltatott képeken a Vernal-kráterben olyan struktúrák találhatók, amik a jelek szerint egy nagyobb területre kiterjedő ősi forrás működése nyomán emelkedhettek fel. A felszínformációk tanúsága szerint a Vernal-kráter déli részén több, hosszabb időszakon keresztül bukkant felszínre víz.

Amennyiben külső bolygószomszédunkon valaha megjelent az élet, ilyen forró foltok környezetében van a legnagyobb esélyünk azok fizikai vagy kémiai nyomainak megtalálására. A felfedezés alapján így a Vernal-kráter az egyik esélyes célpont lehet a jövőbeli helyszíni kutatások során.