Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bedöglött a Discovery biciklije

2009.03.17. 12:37
Egyelőre nem lesz izzasztás a Discovery amerikai űrsikló fedélzetén: bedöglött ugyanis a szobabiciklire emlékeztető edzőpad, közölte keddre virradóan az amerikai űrhivatal.

A NASA bejelentése szerint a zéró gravitációra tervezett edzőgép nem működik rendesen, ezért az űrhajósoknak majd rögtönözniük kell, ha formában akarják tartani magukat. Az űrrepülőgépen van egy gumiköteles edzőgép is, azon kívül a Discovery hétfős legénysége használhatja majd a Nemzetközi Űrállomás tornagépeit is.

"Még ha ez az ergométer elromlott is, a srácok tudnak majd tornázni a repülés ideje alatt, úgyhogy szerintem ez nem probléma" - fogalmazott Paul Dye repülésvezető. A mikrogravitáció már néhány nap alatt is komoly elváltozásokat okoz a szervezetben, ezt kell megelőzni az állandó testedzéssel. Ezért fontos ahhoz hasonló terhelésnek kitenni az izmokat, amilyenekhez a földön hozzá vannak szokva.

A Discovery hét asztronautát - köztük egy japán űrhajóst - visz a Nemzetközi Űrállomásra, hogy felszereljék az űrbázis utolsó, negyedik pár napelemtábláját. Ennek eredményeképp olyan mértékben bővülhet az áramellátás az űrállomáson, hogy az alkalmas lesz 3 helyett 6 űrhajós állandó ott-tartózkodására, valamint a 2008-ban beszerelt európai és japán laboratórium működtetésére.

A Discovery 13 napig tartózkodik majd a világűrben. Legénységéből a japán Vakata Koicsi a Nemzetközi Űrállomáson marad, és helyette Sandy Magnus amerikai űrhajósnő jön vissza az űrsiklóval. Magnus 2008 novembere óta dolgozik az űrállomáson. Az űrsikló hétfőn startolt, miután ötször kellett elhalasztani az indulást műszaki okokból.