Gerzson
-3 °C
2 °C

A Discovery kikötött a nemzetközi űrállomáson

2009.03.18. 10:03
A Discovery amerikai űrrepülőgép a terveknek megfelelő időben bedokkolt a nemzetközi űrállomásra - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A kikötési művelet problémamentes volt. Az ISS lakói kikötés közben figyelték az űrrepülőgép burkolatát, fényképeket készítettek róla, és első benyomásaik alapján a burkolat nem szenvedett sérüléseket a repülés során.

000T TRWas2228616

A mintegy 200 digitális felvételt azonnal továbbították a Földre, és szakértők tanulmányozzák őket a felszálláskor keletkezett esetleges károk után kutatva. Az eljárás a Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája után vált rutinműveletté. Akkor az üzemanyagtartályról levált szigetelőhab-darab a felszálláskor megrongálta az űrjármű szárnyát, amely a sérülés következtében két héttel később a légkörbe visszatérve felrobbant.

Az űrsikló közép-európai idő szerint hétfő hajnalban indult el a floridai űrközpontból hét asztronautával a fedélzetén. A hét űrhajósból hat amerikai, a hetedik pedig japán: a 45 éves Vakata Koicsi a Discovery küldetésének befejezése után tartósan az űrállomáson marad. Az űrrepülőgép nyolc napot tölt az űrállomáson, ezalatt három űrsétát terveznek. A küldetés legfontosabb része at ISS negyedik, egyben utolsó napelemtáblájának üzembe helyezése. A Discovery a tervek szerint március 28-án tér vissza a Földre.