Gerzson
-3 °C
2 °C

Denevér kapaszkodott a Discoveryre

2009.03.19. 08:28
A Discovery üzemanyagtartályába kapaszkodott egy denevér, ami a kilövéskor még mozgott, a várakozásokkal ellentétben nem volt fagyhalott. Mostanra azonban valószínűleg már nem él.

Váratlan útitársa volt a Discovery hét űrhajósának az űrrepülőgép indításakor: egy denevér - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A kilövéskor még élt

A NASA szerint az állat az űrsikló külső üzemanyagtartályán lógott, és a startkor is görcsösen kapaszkodott az űrjárműbe a floridai Kennedy űrrepülőtéren vasárnap.

bat2

"Az indításról készült felvételek elemzése megerősítette, hogy legalább addig ott volt, amíg az űrsikló elhagyta az indítóállást" - áll a Space.com internetes oldalon közzétett NASA-közleményben.

"A visszaszámlálás alatt többször is módosította testhelyzetét, és nem repült el." "Az infravörös felvételeken látható volt, hogy él, nincs megfagyva, mint ahogy sokan gondolhatták volna" - olvasható a közleményben.

A szakértők szerint az állat megsérülhetett, amikor rászállt a 2 millió liter igen alacsony hőfokú folyékony hidrogént tartalmazó tartályra. Senki nem tudja, mi lett a sorsa, de a NASA szerint űrhajós kalandja igen rövid lehetett, és elpusztult, amikor a Discovery a Nemzetközi Űrállomás felé tartva emelkedni kezdett.

Nemcsak a denevér járt rosszul

A hét űrhajós sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, őket viszont más kellemetlenség érte: a súlytalanság körülményei közepette nem működött a frissiben összeszerelt szobakerékpár. Az edzőgép, amely egyben ergométer (az izom munkateljesítményét mérő készülék) is, az erőnlét karbantartásához szükséges gyakorlatok elvégzésére és mérésére szolgál. John Phillips űrhajós elmondta: a készülék összeszerelése igen bonyolult, vélhetően valamit nem pontosan raktak össze, ezért nem működtek az áttételek.

A súlytalanságban az emberi izom elsorvad, a csontok veszítenek rugalmasságukból és szilárdságukból. Ezért kötelezi a NASA napi kétórás fizikai terhelésre az űrhajósokat az űrutazás alatt. Az űrállomáson több edzőgép van, így az űrhajósok a szobakerékpár-ergométer híján is elvégezhetik az előírt gyakorlatokat.