Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Készülnek a napelemek szerelésére az űrállomáson

2009.03.19. 12:14

Az utolsó pár napelemtáblát készülnek felszerelni csütörtökön a Nemzetközi Űrállomásra. A munkához az űrhajósok több órára elhagyják az űrállomást. Két amerikai asztronauta, John Phillips és Sandra Magnus szerdán már kiemelte a napelemeket a Discovery űrrepülőgép rakteréből.

A művelethez az űrállomás hatalmas robotkarját használták. Utána két másik űrhajós egy másik robotkarral egy ideiglenes parkolóhelyre tette a 15 méter hosszú, 14 tonnás darabokat. Onnan fogják majd az űrséták alkalmával a végleges helyükre szerelni őket.

Eredetileg négy, egyenként több mint hatórás szerelés volt a tervben, de mivel a Discovery műszaki hibák miatt késve startolt, az űrrepülést egy nappal lerövidítették. Ezért az űrhajósoknak 4 helyett 3 űrszereléssel kell elvégezniük a feladatot.

A két napelemtábla rögzítésével lassan befejeződik a Nemzetközi űrállomás 10 éve folyó építése.

A Discovery március 27-én tér vissza a Földre. Egy nappal előtte indul az űrállomásra egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén 3 űrhajóssal. Köztük lesz egy űrturista, a budapesti születésű Charles Simonyi, aki már másodszor repül fizetős helyen az űrállomásra.