Indulásra kész Charles Simonyi űrhajója

2009.03.24. 10:40
Indítóállásba helyezték kedden a kazahsztáni Bajkonurban azt a hordozórakétát és űrhajót, amely a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repíti Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletembert.

Az űrturista a tervek szerint csütörtökön indul Gennagyij Padalka orosz űrhajós, a küldetés parancsnoka és Michael Barratt (USA) fedélzeti mérnök társaságában második űrutazására a Szojuz TMA-14 űrhajó fedélzetén.

A legénység nem ünnepel

Az orosz gyártmányú hordozórakétát és űrhajót vonaton szállították a fagyos közép-ázsiai síkságokon át Bajkonurba. A hagyományoknak megfelelően a legénység nem vesz részt az ünnepségen, amelyet a kilövőállásba helyezés alkalmából rendeznek.

K EPA20090324013

Charles Simonyi 2007. április 7-én utazott először az ISS-re. Szűk két év után most 13 napot tölt majd az űrállomáson, és folytatja azokat a kísérleteket, amelyeket első útja során elkezdett. Így például méri majd a testét érő kozmikus sugárterhelést. A méréseket 2007-ben a Pille elnevezésű magyar gyártmányú műszerrel végezte.

Az űrturisták utazásait a Space Adventures nevű amerikai cég szervezi 1999 óta az orosz űrhajózási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal kötött szerződés alapján. Eddig hatan látogattak az ISS-re. Simonyi - a második magyar asztronauta - az ötödik és egyben a hetedik. Ő tehát az első, aki másodszor is belevág a kalandba, és lehet, hogy az utolsó nem professzionális űrhajós is ő lesz, mert az ISS-en egyszerre dolgozó űrhajósok számának növelése miatt várhatóan leáll a turistaprogram, legalábbis egy időre.

Nincs már hely az űrturistáknak

A Roszkoszmosz vezetője nemrég be is jelentette, hogy Oroszország a következő években nem fogad űrturistát, mert évekre előre betelt minden hely a Szojuz űrhajókon, amelyekkel az ISS-t üzemeltető országok hivatásos űrhajósait és csillagászait viszik fel a Föld felett nagyjából 360 kilométer magasan keringő állomásra. A helyeket annak ellenére elkapkodták, hogy a jövőben Oroszország évente nem két, hanem három Szojuz-űrhajót indít az ISS-re.

Charles Simonyi Budapesten született 1948-ban. Húszéves korában az Egyesült Államokba települt, és 1981-ben a Microsoftnál vállalt állást. Egyebek között a Word és az Excel fejlesztését vezette, 2003-ban aztán váratlanul elhagyta a céget, és egy társával megalapította az International Software Company nevű saját vállalkozását. Jelentős magánvagyont halmozott fel. Első űrutazása 25 millió dollárjába (5,5 milliárd forint) került, a küszöbön állóért pedig már 35 millió dollárt fizetett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás