Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Stephen Colbertről nevezik el az űrállomás vécéjét

2009.03.25. 11:12 Módosítva: 2009-03-25 11:36:26
Stephen Colbert amerikai humorista nyerte a NASA pályázatát a nemzetközi űrállomás új moduljának elnevezésére, akárcsak pár éve, amikor az új budapesti Duna-híd nevére lehetett szavazni.

A magyar szavazáshoz hasonlóan a NASA névpályázatát is a humorista tévéműsora, a Colbert Report rajongói nyerték meg Colbertnek. A rajongók pár nap alatt 230 ezer szavazatot adtak le, megelőzve ezzel a Xenu (a szcientológusok mitológiájában a gonosz űristen), és a Serenity (a Firefly című scifi tévésorozatban a főhősök űrhajója) neveket.

Az egyelőre Node 3-nak nevezett modult decemberben viszi fel az Endeavour űrrepülő az űrállomásra, és az ISS létfenntartó rendszerei kapnak majd benne helyet, illetve az ISS külső munkálataihoz használt húszméteres robotkar vezérlőfülkéje. A névről áprilisban születik meg a végső döntés.

A NASA szóvivője, John Yembrick sietett leszögezni, hogy a szavazás eredménye nem szentírás, de mindenképpen figyelembe veszik majd a névadáskor. A space.com értesülései szerint az űrhivatal terve az, hogy a modul neve Serenity lesz (elvégre a NASA által ajánlott négy névből ez nyert), de hogy Colbert is kapjon valamit, róla fogják elnevezni az ISS 19 millió dollárból kifejlesztett, a vizeletet ivóvízzé visszaalakító hitech vécéjét. Az asztronauták egyébként már nagyon várják az új űrvécé érkezését, a régi ugyanis hajlamos elromlani.

Bár a rajongók ipari mennyiségű szavazatai miatt kicsit komolytalanná vált az egész akció, a NASA -nál sikeresnek ítélték az ötletet, és már tervezik a következő névadó szavazást: a 2011-ben induló marsjáró robotot nevezhetik el a netezők.