Valér
2 °C
8 °C

Bemutatták az Orion űrhajót

2009.03.31. 15:06
Már a landolás biztonságát tesztelik a NASA űrsiklóit leváltó járművel, amit most Washingtonban a nagyközönség előtt is bemutattak.

A NASA öt évnyi fejlesztés után bemutatta a nagyközönségnek a jövőre nyugdíjba vonuló űrsikló-flotta utódját, az Orion űrhajót. Az űrjárművet (illetve annak egyik modelljét, amit a biztonságos landolás tesztelésekor használnak) Washingtonban, egy parkban állították ki.

A tervek szerint az Orion hat űrhajós szállítására lesz alkalmas, és 2015-ben indul első útjára, a nemzetközi űrállomásra (ez azt jelenti, hogy a NASA öt évig saját űrhajó nélkül, az orosz Szojuzokat bérelve lesz kénytelen folytatni az űrprogramját). Aztán 2020-ban újra embert visz a Holdra, majd 2030-ban (kevésbé optimista forgatókönyvek szerint a 2030-as években) a Mars-utazásnak is ebben vágnak neki az asztronauták.

A NASA grafikusának fantáziaképe az ISS-re bedokkolt Orionról.
A NASA grafikusának fantáziaképe az ISS-re bedokkolt Orionról.

A tervezésnél elszakadtak az űrsiklóknál megszokott megoldásoktól, így aki sci-fi filmekre emlékeztető formavilágot várt, annak csalódnia kellett: az Orion nagyjából úgy néz ki, mint a hatvanas évek űrhajóinak utazókapszulái, csak éppen jóval nagyobb azoknál.

Ha a nyilvános bemutató véget ér, a nyolctonnás kapszulát Floridába szállítják, és az Atlanti-óceánba ledobva tesztelik (egyelőre ember nélkül, csak műszerekkel), mennyire biztonságos a landolás.