Tekla
5 °C
19 °C

Az oroszok is bemutatták az új űrhajójukat

2009.04.06. 14:50 Módosítva: 2009.04.06. 14:52
Néhány nappal azután, hogy a NASA a nagyközönség előtt is bemutatta az űrsiklóflotta nyugdíjazása után szolgálatba álló új űrjárművét, az Oriont, az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz is megmutatja a maga következő generációs űrhajóját.

A tervek szerint 2018-ban indul első útjára az egyelőre csak PPTS kódnéven ismert új űrhajó. Rögtön három verzió készül belőle: a nemzetközi űrállomásra járó változat 12 tonnás lesz, hat űrhajós, és 500 kg rakomány szállítására alkalmas. A Hold-utazásra tervezett változat nagyobb, 16,5 tonnát nyom, de csak négy ember, és 100 kg rakomány fér el benne. A harmadik a teherszállító, embert nem szállít, viszont két tonna rakomány fér el rajta.

zurhajo

Az új űrhajók tartósabbak is lesznek, mint a mostani Szojuzok, a leszállókabin élettartamát például tíz bevetésre tervezik, az űrhajók pedig akár egy évig is parkolhatnak majd a nemzetközi űrállomásra bedokkolva (a Szojuzokat legfeljebb hat hónap után mindig cserélik). A PPTS alkalmas lesz még harminc napos, teljesen automatikus missziókat végrehajtani az űrben, felkészítik űrszemét eltávolítására, és az Roszkozmosz közleménye említ közelebbről meg nem határozott katonai jellegű feladatokat is.

Az oroszok a saját Hold-programjuk keretében azt tervezik, hogy a Hold körül keringő űrállomást állítanának pályára, ami kiinduló bázisként szolgálhatna később az állandó felszíni Hold-bázis felépítéséhez. Az oroszok sokáig az európai űrhivatallal közösen tervezték a Hold- majd később a Mars-utazást, de nem tudtak megegyezni a munka és a finanszírozás megosztásán. Az ESA ezért (részben orosz technológiára alapozva) inkább saját űrprogramba kezdett.