Edit
15 °C
29 °C

Simonyi a sebességet tartja a legérdekesebbnek

2009.04.06. 10:08 Módosítva: 2009.04.06. 10:09
A sebesség a legérdekesebb az űrutazásban - mondta Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturista diákok kérdéseire válaszolva a nemzetközi űrállomás fedélzetéről.

A rádiókapcsolatot a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikumban sikerült létrehozni. A diákok rádióklubokon keresztül jelentkezhettek, a kiválasztott kilenc fiatal között voltak rádióamatőrök, a csillagászat, űrkutatás és természettudomány iránt érdeklődők. A fiatalok az ország különböző településeiről, sőt Erdélyből és Felvidékről is érkeztek.

Az űrhajó bezártságot jelent, de egyben végtelen szabadságot is, hiszen a világ tájait lehet látni - mesélt az űrturista, a bolygók és a csillagok pedig ugyanolyannak látszanak, mint a Földről, hiszen csupán 250-300 kilométerre van közelebb hozzájuk. Nem jut idő az olvasásra, és tévhit, hogy az űrhajó indulása közben olyan nagy megterhelésnek van kitéve az emberi szervezet - mondta Charles Simonyi a diákok kérdésére. Az űrturista beszélt a magyar fejlesztésű dozimetriai készülékkel, a Pillével végzett kísérleteiről is.

A legkellemetlenebb tapasztalataként a mosakodási lehetőségek és a hideg italok hiányát említette Simonyi, aki szerint sok bosszúságot okoz a súlytalanság is, hiszen ha nem rögzítik a tárgyakat, azok eltűnnek. Lehet a világűrből látni Magyarországot, és megkülönböztethető a Duna és a Tisza – folytatta a beszámolót az űrturista, hozzátéve, hogy a két folyó terepszínűnek látszik fentről. Az űrturista szerint a könyvekben látható szép, színes űrfelvételeket valószínűleg utólag kiszínezik, a valóságban, az ISS fedélzetéről egészen másmilyennek látszódnak. Látott viszont csodálatos zöld színű tavakat, amelyek, lehet, hogy ipari szennyezés áldozatai. "A sebesség a legérdekesebb az űrutazásban, néhány perce New York, most pedig Magyarország felett vagyok" – mondta el végül Charles Simonyi.

A kapcsolatfelvétel előtt Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója tartott előadást az űrturizmusról. Elmondta, eddig 37 ország 490 űrhajósa járt az űrben, összesen 32543 napot 40 órát és 6 percet töltve a kozmoszban. Ez 81,9 évnek felel meg. A rekordidőtartam 803 nap 9 óra és 39 perc - ez Szergej Krikaljov orosz űrhajós nevéhez fűződik, aki hatszor járt az űrben. Az űrhajósokon kívül járt már az űrben újságíró, szenátor, de elnöki tanácsadó is.

Az űrturistákra kitérve, Both Előd elmondta, hogy az ISS fedélzetén korábban 20 millió, újabban 35 millió dollárért lehet eltölteni 7-12 napot. Charles Simonyi azonban valószínűleg hosszú időre az utolsó űrturista, akinek ez a lehetőség megadatott, nem lesz ugyanis hely civileknek az űrhajókban, ugyanis az űrállomáson a mostani 3 helyett 6 űrhajós dolgozik majd.

Az űrturizmusra azonban van igény. Ennek megfelelően több cég is épít olyan repülőgépet, amely révén a turisták megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát. Ezek az utak 100-200 ezer dollárba kerülnek majd, de ha tömegessé válik az űrturistáskodás, akár 20 ezer dollárra is csökkenhet az ár. Felvetődött a lehetősége annak is, hogy 15 millió dollárért űrsétát szerveznek az érdeklődőknek, 100 millió dollárért pedig körbe lehet majd repülni a Holdat.