Vilhelmina
10 °C
21 °C

Közkívánságra galaxistriót fotózott a Hubble

2009.04.07. 10:21 Módosítva: 2009.04.07. 10:22
A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 és a 100 óra csillagászat program alkalmából meghirdetett internetes szavazás eredményeként a Hubble Űrtávcső az Arp 274 galaxistriót fényképezte le.

A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 részeként április 2. és 5. között zajlott a 100 óra csillagászat elnevezésű programsorozat. Ennek részeként a Hubble Űrtávcső üzemeltetője, a Space Telescope Science Institute 2009. február elején egy internetes szavazást indított, aminek az volt a célja, hogy az űrteleszkóp olyan égi objektumot fényképezzen le, amiről majdnem 20 éves működése alatt még egyszer sem készített felvételt. A szavazásra bocsátott listán hat jelölt szerepelt. A beérkezett közel 140 ezer voksból 67 ezernél is többet kapott az Arp 274 jelű galaxiscsoport, megnyerve ezzel a versenyt. A Hubble április első és második napján el is készítette a felvételeket – írja a hirek.csillagaszat.hu.

20090405-az-arp-274-galaxiscsoportot-fenykepezte-a-hubble-1

Az Arp 274 egy három galaxisból álló csoportosulás, melynek tagjai gravitációs kölcsönhatásban vannak egymással. A kölcsönhatás nem lehet túl erős, mert a három közül a két nagy galaxis spirális szerkezete még alig szenvedett torzulást. A harmadik tag egy jóval kisebb, kompakt objektum. A két nagy galaxisban gyors ütemben keletkeznek a csillagok, de a spirálkarokban és a kis galaxisban megfigyelhető kék csomók alapján a kicsi is erre utaló jeleket mutat. A csoportosulás körülbelül 400 millió fényévre van és a Szűz csillagképben figyelhető meg.

A képet a Hubble WFPC2 (Wide Field Planetary Camera 2) műszerével különböző színszűrőkön keresztül rögzített felvételek számítógépes kombinálásával állították elő. A színkódolás olyan, hogy a kép a galaxisok különböző csillagpopulációinak valódi színét adja vissza. Mindegyik galaxis centrális részén, a dudorban sárgás öreg csillagok láthatók. A spirálkarokat fiatal kék csillagok, illetve az általuk gerjesztett rózsaszínű gázködök rajzolják ki, de a csillagközi por sziluettje is jól kivehető. A jobb oldali galaxis felett látható két fényes csillag nem tartozik a csoporthoz, csak abban az irányban látszanak, de egyébként a Tejútrendszer tagjai. A kép nagyított változata itt tekinthető meg.