Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szerencsésen hazatért Charles Simonyi

2009.04.08. 09:38 Módosítva: 2009-04-08 09:43:33
Szerencsésen Földet ért szerdán a tervezett helyen és időpontban a Szojuz TMA-13 űrhajó leszálló kapszulája, benne Charles Simonyi magyar származású kétszeres űrturistával, valamint Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóssal.

A földi repülésirányító központ közlése szerint a Szojuz magyar idő szerint 5 óra 53 perckor vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és nem merült fel semmilyen probléma. A leválás előtt néhány órával Jurij Loncsakov orosz, és Michael Fincke amerikai űrhajós elfoglalta a helyét az űrhajóban, lezárta az átjárókat, és ellenőrizte a légmentességet, valamint a repüléshez és a leszálláshoz szükséges berendezések és műszerek működését. Ezt követően adta ki a parancsot a leválásra a földi irányítóközpont.

simonyi

Az űrhajó a földet érés tervezett időpontja előtt mintegy fél órával kezdett ereszkedni a Föld körüli pályáról, az atmoszférában még levált róla két egység, végül csak a hővédő pajzzsal ellátott kapszula ereszkedett tovább. A Föld felszínétől néhány kilométerre kinyílt előbb a kiegészítő, majd a fő ejtőernyő, amely csökkentette az űrhajósokra nehezedő terhelést. A kapszula a kazahsztáni Dzseszkazgantól 146 kilométerre északkeletre, közép-európai idő szerint 9 óra 16-kor ért földet.

Néhány perccel később a helyszíni tévéközvetítés már a kiszállás után, kempingszékekben ülve és meleg takarókba bugyolálva mutatta a jókedvű űrhajósokat. Simonyi szélesen mosolygott, és felfelé tartott hüvelykujját mutatta, jelezve, hogy minden a legnagyobb rendben volt. A takarókra a 8 Celsius-fokos hűvös időben azért volt szükség, mert az űrutasok láthatóan kimelegedtek a felforrósodott kapszulában: Loncsakovnak a homlokát törölgette a percek alatt ott termett sok ember egyike. Kézszorításokkal, ölelésekkel üdvözölték az érkezetteket, Loncsakov nyomban telefonált is.

A Földet ért kapszula keresésére a Vesztyi hírtelevízió szerint 19 repülőgép és helikopter, továbbá számos gépkocsi indult. Szinte azonnal meglátták a Földet ért kapszulát, és rádiókapcsolatba léptek Loncsakov parancsnokkal. Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajós 178 napot, Charles Simonyi 12 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Charles Simonyi – aki következetesen Simonyi Károlynak nevezi magát, ha magyarul szólal meg – 2007. április 7-én utazott először az ISS-re a Space Adventures nevű amerikai céggel, ami 1999 óta működik együtt az orosz űrhajózási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal. Eddig hatan látogattak az ISS-re. Simonyi az ötödik és egyben a hetedik. Ő tehát az első űrturista, aki repetűázott, és jó ideig az utolsó is, mert megnövelik az ISS-en dolgozó űrhajósok létszámát, emiatt leáll az űrturistaprogram.

Simonyi Károly Budapesten született 1948-ban. Húszéves korában az Egyesült Államokba települt, és 1981-ben a Microsoftnál vállalt állást. Egyebek között a Word és az Excel fejlesztését vezette, 2003-ban aztán váratlanul elhagyta a céget, és egy társával megalapította az Intentional Software Company nevű saját vállalkozását. Vagyonát körülbelül egymilliárd dollárra teszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?