Vilhelmina
10 °C
21 °C

Szerencsésen hazatért Charles Simonyi

2009.04.08. 09:38 Módosítva: 2009.04.08. 09:43
Szerencsésen Földet ért szerdán a tervezett helyen és időpontban a Szojuz TMA-13 űrhajó leszálló kapszulája, benne Charles Simonyi magyar származású kétszeres űrturistával, valamint Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóssal.

A földi repülésirányító központ közlése szerint a Szojuz magyar idő szerint 5 óra 53 perckor vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és nem merült fel semmilyen probléma. A leválás előtt néhány órával Jurij Loncsakov orosz, és Michael Fincke amerikai űrhajós elfoglalta a helyét az űrhajóban, lezárta az átjárókat, és ellenőrizte a légmentességet, valamint a repüléshez és a leszálláshoz szükséges berendezések és műszerek működését. Ezt követően adta ki a parancsot a leválásra a földi irányítóközpont.

simonyi

Az űrhajó a földet érés tervezett időpontja előtt mintegy fél órával kezdett ereszkedni a Föld körüli pályáról, az atmoszférában még levált róla két egység, végül csak a hővédő pajzzsal ellátott kapszula ereszkedett tovább. A Föld felszínétől néhány kilométerre kinyílt előbb a kiegészítő, majd a fő ejtőernyő, amely csökkentette az űrhajósokra nehezedő terhelést. A kapszula a kazahsztáni Dzseszkazgantól 146 kilométerre északkeletre, közép-európai idő szerint 9 óra 16-kor ért földet.

Néhány perccel később a helyszíni tévéközvetítés már a kiszállás után, kempingszékekben ülve és meleg takarókba bugyolálva mutatta a jókedvű űrhajósokat. Simonyi szélesen mosolygott, és felfelé tartott hüvelykujját mutatta, jelezve, hogy minden a legnagyobb rendben volt. A takarókra a 8 Celsius-fokos hűvös időben azért volt szükség, mert az űrutasok láthatóan kimelegedtek a felforrósodott kapszulában: Loncsakovnak a homlokát törölgette a percek alatt ott termett sok ember egyike. Kézszorításokkal, ölelésekkel üdvözölték az érkezetteket, Loncsakov nyomban telefonált is.

A Földet ért kapszula keresésére a Vesztyi hírtelevízió szerint 19 repülőgép és helikopter, továbbá számos gépkocsi indult. Szinte azonnal meglátták a Földet ért kapszulát, és rádiókapcsolatba léptek Loncsakov parancsnokkal. Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajós 178 napot, Charles Simonyi 12 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Charles Simonyi – aki következetesen Simonyi Károlynak nevezi magát, ha magyarul szólal meg – 2007. április 7-én utazott először az ISS-re a Space Adventures nevű amerikai céggel, ami 1999 óta működik együtt az orosz űrhajózási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal. Eddig hatan látogattak az ISS-re. Simonyi az ötödik és egyben a hetedik. Ő tehát az első űrturista, aki repetűázott, és jó ideig az utolsó is, mert megnövelik az ISS-en dolgozó űrhajósok létszámát, emiatt leáll az űrturistaprogram.

Simonyi Károly Budapesten született 1948-ban. Húszéves korában az Egyesült Államokba települt, és 1981-ben a Microsoftnál vállalt állást. Egyebek között a Word és az Excel fejlesztését vezette, 2003-ban aztán váratlanul elhagyta a céget, és egy társával megalapította az Intentional Software Company nevű saját vállalkozását. Vagyonát körülbelül egymilliárd dollárra teszik.