István, Vajk
19 °C
33 °C

Fantasztikus fotó egy kozmikus buborékról

2009.04.14. 17:58
Negyven órás expozícióval és speciális szűrővel még fényszennyezett külvárosi égen is csodálatos felvételek készíthetők a csillagközi tér halványan derengő hidrogénfelhőiről.

A Sky and Telescope két munkatársa, Dennis di Cicco és Sean Walker merész vállalkozásba fogott: di Cicco bostoni peremkerületi kertjéból az egész ég közel 10 százalékát lefedő mozaikfelvétel elkészítésébe, aminek célpontja az Orion-Eridanus szuperbuborék - írja a Hírek.csillagászat.hu. Ez az alakzat az égen több tíz fokon átívelő hidrogénfelhő-rendszer, aminek szívében találjuk az Orion-ködöt, peremén pedig csillagkeletkezési régiók és szupernóva-maradványok derengenek.

A teljes mozaikkép, középen és lent az Orion csillagképpel (fotó: Dennis di Cicco-Sean Walker).
A teljes mozaikkép, középen és lent az Orion csillagképpel (fotó: Dennis di Cicco-Sean Walker).

Mint az Dennis di Cicco cikkéből kiderül, a mozaikhoz összesen 40 órányit exponált kizárólag kereskedelmi forgalomban is kapható eszközökből összeállított műszeregyüttesével. A fényt egy 150 mm-es f/2,8-as teleobjektív gyűjtötte f/4-es fényerőre blendézve, egy szűrővel pedig kiiktatták a városi fényszennyezés hatásait.

Az eredmény lélegzetelállító panoráma a téli ég Taurustól Monocerosig terjedő szeletéről, melyen fényévek százain keresztültekergő hidrogénfelhőket, forró, fiatal csillagok által fénylésre gerjesztett régiókat, illetve egykor felrobbant szupernóvák maradványait egyaránt láthatunk. A felvétel enyhén feldolgozott változata nem véletlenül lett az április 11-i csillagászati nap képe (Astronomy Picture of the Day): nagy türelemről és képfeldolgozó virtuozitásról tanúskodik di Cicco és Walker mozaikképe.