Szilvia
5 °C
16 °C

Fantasztikus fotó egy kozmikus buborékról

2009.04.14. 17:58
Negyven órás expozícióval és speciális szűrővel még fényszennyezett külvárosi égen is csodálatos felvételek készíthetők a csillagközi tér halványan derengő hidrogénfelhőiről.

A Sky and Telescope két munkatársa, Dennis di Cicco és Sean Walker merész vállalkozásba fogott: di Cicco bostoni peremkerületi kertjéból az egész ég közel 10 százalékát lefedő mozaikfelvétel elkészítésébe, aminek célpontja az Orion-Eridanus szuperbuborék - írja a Hírek.csillagászat.hu. Ez az alakzat az égen több tíz fokon átívelő hidrogénfelhő-rendszer, aminek szívében találjuk az Orion-ködöt, peremén pedig csillagkeletkezési régiók és szupernóva-maradványok derengenek.

A teljes mozaikkép, középen és lent az Orion csillagképpel (fotó: Dennis di Cicco-Sean Walker).
A teljes mozaikkép, középen és lent az Orion csillagképpel (fotó: Dennis di Cicco-Sean Walker).

Mint az Dennis di Cicco cikkéből kiderül, a mozaikhoz összesen 40 órányit exponált kizárólag kereskedelmi forgalomban is kapható eszközökből összeállított műszeregyüttesével. A fényt egy 150 mm-es f/2,8-as teleobjektív gyűjtötte f/4-es fényerőre blendézve, egy szűrővel pedig kiiktatták a városi fényszennyezés hatásait.

Az eredmény lélegzetelállító panoráma a téli ég Taurustól Monocerosig terjedő szeletéről, melyen fényévek százain keresztültekergő hidrogénfelhőket, forró, fiatal csillagok által fénylésre gerjesztett régiókat, illetve egykor felrobbant szupernóvák maradványait egyaránt láthatunk. A felvétel enyhén feldolgozott változata nem véletlenül lett az április 11-i csillagászati nap képe (Astronomy Picture of the Day): nagy türelemről és képfeldolgozó virtuozitásról tanúskodik di Cicco és Walker mozaikképe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?