Dezső
15 °C
28 °C

Az első 3D-képek a napkitörésekről

2009.04.16. 19:16
2006-ban lőtték fel a STEREO szondapárost, amely a Nap és a Föld közötti mágneses kapcsolatot vizsgálja. A szondák képesek meghatározni a napkitörések sebességét és irányát, így a földi kutatók még azelőtt számíthatnak a jelenségre, hogy az a Földről érzékelhetővé válna. Most elkészítették az első háromdimenziós fényképeket egy napkitörés születéséről.

A STEREO (Solar-TErrestrial RElations Observatory) űrszondapárnak köszönhetően most van először háromdimenziós fényképünk a napkitörésekről, közölte a National Geographic. A napviharok erőteljes, hirtelen plazma- és mágnesesenergia-kitörések a nap légköréből. A szondák két különböző pontból készítenek felvételeket, és a képeket összekombinálva háromdimenziós képeket kaptak a kutatók. Az eddig készült képek napviharokról és úgynevezett koronakitörésekről tanúskodnak.

solar

"Ez előtt az egyedülálló küldetés előtt az ilyen jelenségek vizsgálatára várni kellett, amíg a földről is érzékelhetővé váltak, ez legalább három napot, de akár egy hetet is jelenthetett. Most már a kitörés pillanatában megfigyelhetjük a napkitörést, attól a perctől, mikor elhagyja a nap felszínét, egészen addig, amíg a földön is érzékelhetővé válik. Az eseményt háromdimenziós képekben tudjuk rekonstruálni" - nyilatkozott Angelos Vourlidas, a washingtoni Naval Kutatólaboratórium napfizikusa.

solarjets

A régebbi, földi vizsgálatok nem tudták megbecsülni a kitörések sebességét. De a STEREO képes meghatározni a sebességet és az irányt is. A STEREO űrszondapáros képes továbbá elemezni a napkitörések mágneses tulajdonságait, amiből majd következtetni lehet arra, hogy milyen hatással lesz a jelenség a föld mágneses mezőjére. Ezzel a módszerrel huszonnégy órára előre képesek jelezni az űridőjárást.