Vencel
13 °C
23 °C

Felfedezték a leghidegebb törpecsillagot

2009.04.22. 20:05
Egy nemzetközi kutatócsoport azonosította a legalacsonyabb felszíni hőmérsékletű barna törpecsillagot. A mindössze 300 Celsius-fokos objektum egy kettős rendszer tagja, melynek főkomponense egy vörös törpe.

A Wolf 940 katalógusjelű kettőscsillag 40 fényévre található a Földtől. Főkomponense, a Wolf 940A egy vörös törpe, melyet először Max Wolf, a heidelbergi csillagvizsgáló alapítója és első igazgatója katalogizált 90 évvel ezelőtt. A kísérőt, a Wolf 940B-t a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő United Kingdom Infrared Telescope teleszkóppal végzett infravörös égboltfelmérés eredményeként fedezték fel. A munka egyik célja a Naprendszer közvetlen galaktikus szomszédságában található leghidegebb objektumok azonosítása volt - jelentette a hírek.csillagászat.hu.

A másodkomponens körülbelül 440 csillagászati egység távolságban mozog a főkomponens körül, ami mintegy 18 ezer éves keringési időt jelent. Mérete nagyjából a Jupiterének felel meg, tömege viszont 20-30-szorosa annak. Az objektum rekordalacsony hőmérsékletét a szintén a Mauna Kea csúcson működő északi Gemini teleszkóppal rögzített spektrumok alapján határozták meg. A kutatócsoport vezetője, Ben Burningham szerint ez az első eset, hogy ennyire hideg objektumot ilyen részletességgel tanulmányozhatunk, ráadásul külön érdekesség, hogy nem magányos, hanem egy csillag körül kering.

A barna törpék tömege a Jupiter típusú gázóriások tömegének néhány tucatszorosa, de nem éri el azt a határt, ami ahhoz szükséges, hogy belsejükben a magfúzió huzamosabb ideig fennmaradhasson, azaz csillaggá válhassanak. Alacsony hőmérsékletüknek köszönhetően az optikai tartományban rendkívül halványak, felfedezésükre csak infravörös sugárzásuk alapján van remény. Légkörük modellezése összetett feladat, de kulcsfontosságú, ha tudni akarjuk, mit kell látnunk, ha például egy exobolygót vizsgálunk. Mivel a vörös törpék a Tejútrendszer legnagyobb csillagpopulációját adják, a közeljövőben hasonló kettősök sorát fedezhetjük fel a Naprendszer közvetlen szomszédságában.