Robot készíti elő a következő Hold-utazást

2009.04.22. 10:40 Módosítva: 2009.04.22. 10:45
Hosszútávon a Földön kívüli élet alapjait rakhatja le az a szonda, amit nyáron bocsát fel az Egyesült Államok. A szerkezet olyan természetes alapanyagokat keres a Holdon, amik az égitestre érkező asztronauták ellátásában segíthetnek majd.

Egy apró robotszondát tesztelget a NASA a floridai Kennedy Űrközpontban. A gép küldetése az lesz, hogy előkészítse a terepet a Holdra visszatérő asztronautáknak.

Elszálló költségek

A kongresszus költségvetési bizottsága azonban aggódik a magas kiadások miatt. Nem elsősorban a szonda jelent gondot, hanem az azt követő űrhajók: már a hetvenes években is brutális költségei voltak annak, hogy embert juttassunk a Holdra, ez az összeg meg azóta az új technológiák ellenére is csak nőtt. Ráadásul egy jelentés szerint a NASA legutóbbi 72 programja átlagosan ötven százalékkal lépte túl az előre meghatározott keretet, 14 ezek közül meg pont kétszer annyiba került, mint azt várták. És minek nőjön az ára, ha nem egy Hold-missziónak?

„Úgy gondolom, a bizottság nem téved a számokat illetően, de nem hiszem, hogy szégyenkeznünk kéne. A mi iparágunkban ugyanis rengeteg az előre kiszámíthatatlan tényező, a meglepetés, a költségek elszaladása éppen ezért korántsem meglepő", mondta el Klaus Dannenberg, egy washingtoni űrkutatással foglalkozó cég vezetője.

A NASA Constellation névre keresztelt programja mindenesetre gazdasági szempontból nehezen támadható. A várhatóan június másodikán fellövésre kerülő robotszonda 600 millió dollárba került, ami tízszázalékos pluszkiadást jelent a tervezetthez képest, miközben 25 százalékos plafont határoztak meg.

„Nagyon fontos volt, hogy tartsuk a költségkeretet", mondta el egy szakember a Discovery Newsnak.

A tervek szerint a szonda körülbelül egy évig pásztázza majd a Hold felszínét, ezután átadják különféle laboroknak az irányítást, akik további évekig kutathatják majd az égitest felszínét az eszköz segítségével.

A nagy kérdés az, hogy a sarkok közelében található-e fagyott víz, amit esetleg majd megvizsgálhatnának, felhasználhatnának egy Hold-küldetés során. Az emberi küldetésnek mindenesetre van értelme: bár az elmúlt évtizedekben egyre fejlettebb robotokat és optikákat küldtünk az égitestre, máig azok a legjobb képek, amiket 1969 és 1972 közt készítettek a NASA asztronautái.

Mehetnek az emberek

A remények szerint a megszerzett információkra támaszkodva olyan expedíciókat lehet majd küldeni a Hold sarkaira, amik a rendelkezésre álló természetes forrásokat hasznosíthatják majd, például a vizet. Mindez alapja lehet a földön kívüli élet megteremtésének.

A projekten hála jobban megismerik az égitest felszínét is, a hegyeket, a krátereket, a lejtőket és a sziklákat, az ötven centiméternél nagyobb tereptárgyak érzékelhetők lesznek.

„Elrepülünk az Apollók leszállóhelyei fölött is, láthatjuk majd a holdjárót és a leszállóegység ott maradt modulját", mondta Craig Tooley, az űrkutatási hivatal egyik szakembere.

A NASA abban bízik, hogy a kutatások eredményeit felhasználva 2020-ban újra embert küldhet a Holdra.  • Hírek
  • Támogatások