Ez a Hubble-kamera utolsó felvétele

2009.05.12. 11:19
A Hubble Űrteleszkóp legrégebben működő kamerája, a WFPC2 rövidesen befejezi pályafutását. Üzemeltetői a korszak eredményeihez méltó felvétellel búcsúznak tőle.

A WFPC2 búcsúfelvételét a Kohoutek 4-55 jelű planetáris ködről készítette. Ez egyike azoknak, melyeket felfedezőjük, a cseh csillagász, Lubos Kohoutek után neveztek el. A K 4-55 távolsága körülbelül 4600 fényév és a Hattyú csillagképben figyelhető meg.

A planetáris ködök vörös óriáscsillagok által életük utolsó szakaszában ledobott anyagból állnak. A Kohoutek 4-55 esetében a ködben egy fényes gyűrű figyelhető meg, melyet egy bipoláris struktúra ölel körül. Az egész egy halvány vörös halóba ágyazódik, melyet a nitrogén sugárzása tesz láthatóvá. A többszörös héjszerkezet eléggé szokatlan a planetáris ködök között.

A vörös a nitrogén, a zöld a hidrogén, a kék pedig az oxigén kibocsátást mutatja.  (NASA, ESA)
A vörös a nitrogén, a zöld a hidrogén, a kék pedig az oxigén kibocsátást mutatja. (NASA, ESA)

A WFPC2 kamerát az 1993 decemberi szervizelés során szerelte be az űrrepülőgép legénysége a WFPC helyére. Tizenhat évnyi eredményes működése alatt rengeteg gyönyörű felvételt készített az Univerzum legkülönfélébb objektumairól, a Shoemaker-Levy üstökös Jupiterbe csapódó darabjaitól kezdve a Sas-köd "oszlopain" át a Világegyetem mélységeit mutató képig (Hubble Deep Field). Pályafutását lezárva a következő - nagy valószínűséggel az utolsó - szervizelés során a WFPC3 kamerára fogják cserélni.  • Tippek
  • Bankszámla