Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Lecserélték a Hubble főkameráját

2009.05.15. 11:24 Módosítva: 2009.05.15. 11:25
Elvégezték az első űrsétát a Hubble karbantartására indult űrhajósok. Az űrteleszkóp központi kamerájának cseréje kisebb bonyodalmak árán ugyan, de sikeres volt.

Új kamerát kapott a Hubble űrteleszkóp, amely lassan húsz éves működésével forradalmasította a csillagászatot. A 16 éves műszert az Atlantis űrrepülőgép két amerikai űrhajósa cserélte ki, ezzel megvolt a tervezett öt űrszerelésből az első. A műveletet John Grunsfeld 50 éves csillagász végezte, aki már kétszer is javította a korábbi években a Hubble-t. Társa a 47 éves Drew Feustel geológus volt, akinek ez az első űrrepülése. Ő lazította meg az egyik makacs csavart. A megszorult csavar miatt egy ideig úgy tűnt, hogy az egész kameracseréből nem lesz semmi.

Az amerikai űrhivatalban a Hubble-ért felelős főcsillagász, David Lechrone utólag elmondta, hogy öt évet öregedett ezen a napon. Reményét fejezte ki, hogy a Hubble szervizelése ettől kezdve kicsit simábban fog menni. Az űrhajósok a következő négy szerelési műszak alatt lecserélik a Hubble számítógépét, amely tavaly ősszel okozott sok gondot a földi irányításnak, végül új akkumulátort és giroszkópot szerelnek be a teleszkópba. Ezek eredményeként a Hubble még legalább öt évig működőképes marad.