Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

A Nap előtt az Atlantis

2009.05.21. 17:51
Thierry Legault fotóin a két ember alkotta űreszköz eltörpül központi csillagunk korongja mellett.

A Hubble Űrtávcsőhöz többszöri halasztás után május 11-én indult el Floridából az Atlantis űrrepülőgép a tervezett negyedik, és egyben utolsó nagyjavítás elvégzésére. A hétfős legénység már sikeresen elvégezte a rendkívül összetett feladatokat és készülődik a pénteki leszállásra. A várhatóan sikeres nagyjavítás újabb eredményes éveket adhat a veterán eszköznek, amíg a 2013-ban felbocsátani tervezett James Webb űrtávcső átveszi a feladatát.

Május 12-én, a felbocsátás után egy nappal az űrsikló még 260 km-re volt a HST-től, de a 0,3 s időtartamú tranzit során készített fotó tanúsága szerint a rakodótér ajtaja már nyitva állt. Forrás: hirek.csillagaszat.hu
Május 12-én, a felbocsátás után egy nappal az űrsikló még 260 km-re volt a HST-től, de a 0,3 s időtartamú tranzit során készített fotó tanúsága szerint a rakodótér ajtaja már nyitva állt.
Forrás: hirek.csillagaszat.hu

Thierry Legault, a NASA fotósa szerint az alábbi felvételek egyediek, hiszen senki sem örökítette még meg az űrtávcső és egy űrsikló párosát a Nap korongja előtt, írta meg a Hírek.csillagászat.hu. A pontos időzítés elengedhetetlen feltétele volt a sikernek: a Földről csupán 5,6 km széles sávból mindössze 0,8 másodpercig látható a tranzit. A két eszköz 600 kilométeres magasságban óránként 25 ezer kilométeres sebességgel haladt a sorozatfelvétel elkészítése közben. A 35 méteres Atlantis és a 13 méter hosszú Hubble teleszkóp ennek megfelelően meglehetősen kis kiterjedésű a fotókon.

Tranzitra várva a 39B kilövőpad mellett, ahol az Endeavour űrrepülőgép mered az égre, hogy az esetleges mentőakcióra induljon. A felvételekhez használt felszerelés adatai:  Takahashi TOA-130 refraktor, Manfrotto videóállvány, Baader Nap-prizma és Canon 5D Mark II, az expozíciós idő 1/8000 s volt ISO 100-nál.Forrás: hirek.csillagaszat.hu
Tranzitra várva a 39B kilövőpad mellett, ahol az Endeavour űrrepülőgép mered az égre, hogy az esetleges mentőakcióra induljon. A felvételekhez használt felszerelés adatai: Takahashi TOA-130 refraktor, Manfrotto videóállvány, Baader Nap-prizma és Canon 5D Mark II, az expozíciós idő 1/8000 s volt ISO 100-nál.
Forrás: hirek.csillagaszat.hu