Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Hubble jobb, mint valaha

2009.05.28. 16:40 Módosítva: 2009.05.28. 16:40
A jelek szerint jól sikerültek a Hubble javítási munkái, a teleszkóp mostantól jobb, pontosabb képet tud küldeni a Földre. Bár a következő lépés az lesz, hogy 2020 körül a Csendes óceánba irányítják a teleszkópot, az eszközt megalkotó szakemberek szerint nincs ok a bánatra.

A jelek szerint a Hubble űrteleszkóp jobb, mint újkorában, köszönhetően a közelmúltban elvégzett javítási munkáknak. Ed Weiler, a NASA szakembere elmondta, hogy a szerelés óta elvégzett tesztek szerint minden a legnagyobb rendben működik, a Hubble kész folytatni a munkát. „Minden a tervek szerint sikerült, nyár végére be is fejezzük a kalibrálást és az összes próbát" – mondta Weiler.

000T TRWas2346770

A munkálatokat végző Atlantis hétfős legénységével vasárnap szállt le az Edwards Légitámaszponton. A csapat öt űrséta alatt javította meg az űrteleszkópot. Ez volt a NASA ötödik, és egyben utolsó küldetése a Hubble-höz, mivel az űrkutatási hivatal várhatóan jövőre nyugdíjazza a három, kiöregedő űrrepülőt, és egy ideig nem lesz a kezében olyan eszköz, amivel embert juttathatna az űrbe. A következő generációs űrhajó, az Orion várhatóan csak a következő évtized közepére készül el, és onnantól nem kisebb feladat vár rá, mint a Hold visszahódítása.

A mostani volt tehát az utolsó javítás, ennek során két új eszközt szereltek a Hubble-re: egy kiváló minőségű kamerát és egy szuperérzékeny spektográfot, emellett kicserélték a régi giroszkópot és elemeket újakra. Az eddigi tapasztalatok szerint a munkák óriási eredménnyel jártak, a teleszkóp jobb, mint korábban bármikor.

Weiler szerint a fejlesztésekre kell koncentrálni, és nem arra, hogy most járt utoljára ember a Hubble-nél. „Épp befejeztük a munkálatokat, egy teljesen új teleszkópunk van, egy új eszközt kaptunk a kezünkbe. Valójában a mostani a legjobb és nem a legrosszabb időszak a Hubble történetében" - mondta Weiler,

A javításokkal az Atlantis legénysége legalább 2014-ig kitolta a teleszkóp üzemidejét, tehát az még akkor is üzemel majd, amikor a tervek szerint 2013-ban fellövik az utódját, a James Webb Space Telescope-ot. Mindenesetre az asztronauták egy dokkolóegységet is szereltek a Hubble-ra, amire majd 2020 környékén csatlakozik rá egy szonda, hogy a Csendes óceánba irányítsa az akkor már harminc éve keringő eszközt.

000T TRWas2346774

Weiler elmondta, hogy a mostani küldetés sikere annál is inkább nagy öröm, mert sokáig úgy volt, hogy elmarad. Öt évvel ezelőtt már törölték egyszer a projektet, mert túl veszélyesnek minősítették a Columbia tragédiája miatt. A Hubble javításán dolgozó űrhajósokat ugyanis baj esetén nem lehetne átmenteni a Nemzetközi Űrállomásra, mert a két eszköz egészen más magasságban kering.

Weiler és a Hubble fejlesztésén, üzemeltetésén dolgozó többi szakember magába roskadt, mert tudták, hogy a szerkezetnek két-háromévente javításra van szüksége. „Egy centet sem tettem volna 2004-ben arra, hogy öt éven belül minden munkát elvégzünk a teleszkópon", mondta Weiler.