Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

A románok léggömbbel indulnak a Holdra

2009.05.29. 13:50 Módosítva: 2009.05.29. 13:51
A román mérnökökből álló ARCA csapata bemutatta azt az űrjárművet, amivel a 30 millió dollár összdíjazású Google Lunar X Prize versenyen indulnak.

A csapat már a verseny elődjén, az X Prize-on is elindult, ahol 100 kilométeres magasságba kellett eljuttatni egy járművet egy emberrel, majd biztonságosan lehozni (ezt a Microsoft-alapító Paul Allen űrhajója, a SpaceShipOne nyerte meg 2004-ben). A Google által szponzorált versenyben a Holdra kell eljuttatni egy automata járművet, majd annak legalább 500 métert kell önerőből mozognia, és fotókat hazaküldenie a Földre.

hold

A román csapat most mutatta be az űrjárművét, aminek az első tesztje ősszel várható. A European Lunar Explorer (ELE) nevű jármű különlegessége, hogy nem kell hozzá drága kilövőállomás, ugyanis tengeri platformról elindított hatalmas léggömb szállítja az atmoszféra felső rétegéig, ahol beindítja a rakétáit, és elindul a Hold felé. A léggömb felületét napcellákkal borítják be, és az innen nyert energia melegíti fel benne a levegőt, ami – mivel könnyebb, mint a környezetében a hideg levegő – egészen 18 kilométeres magasságig emeli fel a ballont.

Innen hagyományos rakétahajtóművek szállítják az ELE-t a Holdig, ahol elindul a leszállóegység a felfedezőútra. Az eddigi lépegető, vagy kerekeken guruló járművek helyett a románok jóval egyszerűbb megoldást választottak: a leszállóegység gömb alakú, és saját magát gurítja előre. Túl drága és túl bonyolult lett volna önjáró robotot építeni – mondta el a space.com portálnak Bogdan Sburlea, a román csapat vezetője.

Az ARCA terveit nagyrészt román cégek finanszírozzák, és ha elsőként sikerül teljesíteni a feladatot, 20 millió dollárral lesznek gazdagabbak. A második hely 5 millóval jár, és még 5 milliót oszt szét a zsűri a legötletesebb megoldásokat jutalmazva.