Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Kanadai lesz a következő űrturista

2009.06.02. 11:50 Módosítva: 2009.06.02. 11:52
2009 szeptemberében indulhat a nemzetközi űrállomásra a következő űrturista - jelentette be a Space Adventures amerikai cég, amely a Szojuz orosz űrhajókon lévő turistahelyeket értékesíti az orosz Roszkoszmosz űrügynökség megbízásából.

A bejelentés azért érdemel figyelmet, mert Charles Simonyi tavaszi útja után az illetékesek többször elmondták: az űrturista-program leáll, mivel a májusban elindított expedíció tagjaival hatra bővül az űrállomás személyzete, a Szojuz űrhajókon pedig nem lesz hely az űrturistáknak.

A várományos nevét nem közölték, amint azt sem, hogy mennyibe kerül majd neki a kirándulás. A magyar származású Charles Simonyi második űrutazásáért már 35 millió dollárt fizetett. A Space Advertures mindössze annyit közölt: az illető vállalkozó, és hamarosan megkezdi a felkészülést, hogy a Szojuz TMA-16 fedélzetén a 21. űrexpedícióval elindulhasson Bajkonurból.

A legelső űrturista az amerikai Dennis Tito volt 2001-ben, a következő évben egy dél-afrikai, majd 2005-ben újra egy amerikai turistáskodott a világűrben. Az első női űrturista, az iráni származású, amerikai Anousheh Ansari 2006-ban indult útnak, őt követte Charles Simonyi. Valamennyien 20-20 millió dollárt fizettek kedvtelésükért. Richard Garriott videojáték-fejlesztő, a hatodik magánűrutas tavaly szeptemberben járt a Nemzetközi űrállomáson, neki már 30 millió dollárt kellett fizetnie gyermekkori álmai teljesüléséért.

A hetedik a sorban újra Charles Simonyi volt - egyben az első, aki magánemberként kétszer eljutott a világűrbe. Idén márciusban tett második útja azonban már 35 millió dollárjába került. Úgy tűnik, ennek ellenére nem bánta meg, mert visszatérte után azt mondta, csak azért nem folytatja, mert megígérte a feleségének, hogy nincs több űrutazás.