16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Szerda este ütközik a Holdnak a japán űrszonda

2009.06.10. 12:10 Módosítva: 2009.06.10. 12:14
Frissült a japán és amerikai holdszondák menetrendje: a SELENE szerdán este csapódik be a Hold felszínébe, az LRO/LCROSS viszont csak egy hét múlva indul útjára.

A japán SELENE (Kaguya, vagyis Holdhercegnő) űrszonda ellenőrzött módon a Holdba irányítva csapódva fejezi be küldetését. A japán űrügynökség legújabb tervei szerint a szonda japán idő szerint 2009. június 11-én 03:30-kor, vagyis magyar idő szerint szerda este 20:30-kor fog a Hold felszínébe csapódni a Föld felé forduló oldalon lévő Gill-kráter közelében. Az előzetesen bejelentetthez képest a becsapódás tervezett ideje és helye nem változott, de a program irányítói megjegyzik, hogy az időpont kissé módosulhat az utolsó pályaadatok ismeretében - írja a hírek.csillagászat.hu portál.

KAGUYA-0001

A becsapódási pálya, valamint a becsapódáshoz vezető utolsó pályaszakasz megtervezése nagyban függ a legutolsó pályaadatoktól. A becsapódás várható egy másodpercen belüli felvillanása és utófénylése, illetve a felszínről felszálló anyag plazma- és porfelhője csak néhány percig lesz megfigyelhető. A SELENE utolsó pillanatait kísérő események csak Japánból, illetve a Csendes-óceán térségéből figyelhetők meg, mivel az említett időpontban a Hold tőlünk még nem látható, mert csak jóval később kel fel a délkeleti horizonton.

A másik, reményteljes és nagyszabású holdkutatási program, a NASA LRO/LCROSS űrszondája a nemrég napvilágot látott tervek szerint egy héttel később, június 17-én fog útnak indulni. A startra a négy napig tartó indítási ablakban mindenképpen sorra kell kerülni ahhoz, hogy a 2009. október 7-11. közötti becsapódási ablakban az LCROSS két próbateste elérje a Hold déli pólusvidékének kijelölt térségét. A régebbi tervhez képest - ami egy áprilisi indítási időponton alapult - nem a startot követő 3-4 napon belül, hanem jóval hosszabb idő, több hónap elteltével kerül majd sor az LCROSS becsapódási kísérletére.  • Tippek
  • Hírek