Ida
6 °C
9 °C

El kellett halasztani az Endeavour fellövését

2009.06.13. 10:32 Módosítva: 2009.06.13. 17:32
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) elhalasztotta az Endeavour űrrepülőgép eredetileg közép-európai idő szerint szombat kora délutánra tervezett indítását legalább 24 órával, mert a külső üzemanyagtartályból annak feltöltésekor szökött a hidrogén – jelentette be egy szóvivő.

Leghamarabb június 17-én, szerdán lehet újra megkísérelni az Endeavour űrrepülőgép indítását, miután egy műszaki probléma miatt szombaton meghiúsult a gép felbocsátása.

Az eredetileg közép-európai idő szerint kora délutánra tervezett start elhalasztásának oka a NASA egyik szóvivője szerint az volt, hogy a külső üzemanyagtartályból a feltöltés befejezésekor szökni kezdett a hidrogén. A szivárgás 98 százalékos feltöltöttség mellett jelentkezett, hasonlóan ahhoz, ahogy az a Discovery űrrepülőgéppel történt márciusban - mondta Mike Leinbach, a felbocsátás igazgatója. Hozzátette, hogy tartály kiürítéséhez és a hiba kijavításához legalább négy napra lesz szükségük.

Az Endeavour űrrepülőgépen hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrbázison rekordszámú asztronauta fog tartózkodni, hiszen május óta háromról hatra emelték a huzamosabb ideig ott dolgozó űrhajósok számát, így most először tizenhárman lesznek majd két hétig az űrállomás lakói.