16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Szerdán elindulhat az Endeavour

2009.06.15. 08:34 Módosítva: 2009.06.15. 08:36
Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA reményei szerint június 17-én elindíthatják az Endeavour űrsiklót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), de a végső döntést csak hétfőn hozzák meg.

A szombatra tervezett startot hidrogénszivárgás miatt kellett elhalasztani. Ha sikerrel végződnek a javítási munkák, a NASA megpróbálja szerdán elindítani az űrsiklót - mondta LeRoy Cain, a program helyettes vezetője a helyi idő szerint vasárnap Cape Canaveralban tartott több órás munkaértekezlet után. Ha az Endeavourt sikerül szerdán indítani, az LRO/LCROSS holdszondákat a tervezettnél később, 19-én vagy 20-án indítják Atlas-5 hordozórakétával a Cape Canaveraltól nem messze fekvő légi bázisról. Ha az űrrepülőgép nem indulhat szerdán, a NASA a terveknek megfelelően szerdán indítja a holdszondákat, az Endeavourt pedig június 20-én, a júniusi „ablak” utolsó napján.

Pete Nickolenko programigazgató elmondta, hogy az Endeavour külső üzemanyagtartálya hidrogénfeltöltő berendezésének megjavítása helyi idő szerint vasárnap délután kezdődött és várhatóan hétfőn befejeződik. Ezután kipróbálják a rendszert. A mérnökök egyébként még mindig nem állapították meg a hidrogén szökésének okát. A szivárgás 98 százalékos feltöltöttség mellett jelentkezett, hasonlóan ahhoz, ahogy az a Discovery űrrepülőgéppel történt márciusban. A mérnökök most ugyanazokat a javítási munkákat végzik el, mint akkor: kicserélik a hidrogénvezeték csatlakozórendszerét és két tömítést a tartálynál, illetve a földi tápvezetéknél.

Az Endeavour űrrepülőgépen hét űrhajós – hat amerikai férfi és egy kanadai nő – utazik a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra. Fő feladatuk a Kibo japán kutatómodul utolsó elemének felszerelése.  • Tippek
  • Hírek