Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Sosem látott részletek a Szaturnusz gyűrűjében

2009.06.18. 16:55 Módosítva: 2009.06.18. 17:04
Napéjegyenlőség akkor következik be, amikor az egyenlítőn állva délben a Nap pontosan a fejünk felett van. Erre évente kétszer kerül sor. A földi viszonyokhoz képest a Szaturnuszon többet kell erre az eseményre várni: az óriásbolygó közel 30 éves keringési ideje miatt csupán 15 évente következik be a jelenség, a legközelebbi idén augusztusra esik.

A bolygót, holdjait, valamint a gyűrűrendszerét vizsgáló kutatók szerint megérte a hosszú várakozás: a Cassini szonda eddig sosem látott részleteket közvetít a gyűrűkről, a gyűrű síkjához viszonyított merőleges struktúrákat és az általuk vetett hosszú árnyékokat. A megfigyelések emellett megerősítik azt a feltételezést is, hogy a keskeny résekben keringő apró holdaknak jelentős és komplex hatásuk van a rést szegélyező anyagra - írja a hírek.csillagászat.hu portál.

Az apró (mindössze 8 kilométeres) Daphnis nevű hold a 42 km széles Keeler-résben kering, amely a külső A gyűrűben található. Keringése során gravitációs vonzásával megzavarja a rés peremén mozgó anyagrészeket, különösen akkor, amikor a hold még közelebb kerül a rés széléhez. A periodikus közelítések eredménye egy időben változó mintázat megjelenése a rés peremének anyagában. Egy új analízis szerint ha egy ilyen hold nem a gyűrű síkjában kering (ahogy a Daphnis teszi), ennek a mintázatnak lesz vertikális, a gyűrű síkjából kilógó komponense is.

A Cassini kutatócsoportja szerint ezek a hullámok akár másfél kilométer magasak is lehetnek, azaz kétszer magasabbak mint az eddig megfigyelt függőleges szerkezetek, és 150-szer nagyobbak mint maga a gyűrű vastagsága. A csoport új eredményekre jutott a résekben keringő holdak tömegét megbecslő, az 1980-as évekbeli Voyager-missziók óta használt elmélet finomításában is. A kutatók friss következtetése az, hogy a korábbi eredményektől eltérően a nagyon keskeny résekbe ágyazott holdak tömege sokkal kisebb lehet. A Cassini képalkotó csoportjának jövőbeli elsődleges célja a többi rés átfésülése a hiányzó holdak megtalálásáért.

A Daphnis hold hosszúra nyúlt árnyéka a gyűrűre vetül (fotó: NASA/JPL/Space Science Institute)
A Daphnis hold hosszúra nyúlt árnyéka a gyűrűre vetül (fotó: NASA/JPL/Space Science Institute)

A Cassini kibővített, két év hosszú Equinox Mission (Napéjegyenlőség-küldetés) fedőnevű programjának fő feladata lesz a gyűrű síkjából kiemelkedő anyagcsomók azonosítása, amint a bolygó áthalad 2009 nyarán a nevezetes pályaponton, emellett természetesen a képalkotó csoport célpontja lesz az Enceladus és a Titan is.