Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Rejtett óceán a Szaturnusz holdján

2009.06.25. 08:24
Az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot találták német csillagászok óceán jelenlétére a Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus jéggel borított felszíne alatt, így a fényes objektum csatlakozhat a Naprendszer vizes holdjainak kivételezett klubjához.
enceladus

A brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában közzétett felfedezés, az élet lehetőségét is felveti a Szaturnusz méretben a hatodik, mintegy 500 kilométer átmérőjű holdján.

Az Enceladus déli sarkánál négy évvel ezelőtt fedezték fel a NASA Cassini űrszondája felvételeinek elemzésekor a forró víz-jég-kitöréseket, melyek négy, egyenként mintegy 120 kilométeres felszíni repedésből, az úgynevezett "tigriscsíkokból" lövellnek fel.

Ezeket a kitöréseket táplálhatja a jeges felszín alatti sós víz, hiszen a németországi Heidelberg egyetemének tudósai most sórészecskéket találtak a több száz kilométeres magasságig az űrbe lövellt, gőzből és jégből álló sugárban.

Frank Postberg kutatásvezető szerint az élet kialakulásához szükséges három előfeltételből az eddig ismert kettő - egy energiaforrás, valamint a szerves anyagok - jelenléte után így már a harmadik, a folyékony állapotban lévő víz is rendelkezésre áll a Szaturnusz holdján.