Erik, Alexandra
EUR 386,07 Ft
USD 366,59 Ft
11 °C
23 °C

Rejtett óceán a Szaturnusz holdján

2009.06.25. 08:24
Az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot találták német csillagászok óceán jelenlétére a Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus jéggel borított felszíne alatt, így a fényes objektum csatlakozhat a Naprendszer vizes holdjainak kivételezett klubjához.
enceladus

A brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában közzétett felfedezés, az élet lehetőségét is felveti a Szaturnusz méretben a hatodik, mintegy 500 kilométer átmérőjű holdján.

Az Enceladus déli sarkánál négy évvel ezelőtt fedezték fel a NASA Cassini űrszondája felvételeinek elemzésekor a forró víz-jég-kitöréseket, melyek négy, egyenként mintegy 120 kilométeres felszíni repedésből, az úgynevezett "tigriscsíkokból" lövellnek fel.

Ezeket a kitöréseket táplálhatja a jeges felszín alatti sós víz, hiszen a németországi Heidelberg egyetemének tudósai most sórészecskéket találtak a több száz kilométeres magasságig az űrbe lövellt, gőzből és jégből álló sugárban.

Frank Postberg kutatásvezető szerint az élet kialakulásához szükséges három előfeltételből az eddig ismert kettő - egy energiaforrás, valamint a szerves anyagok - jelenléte után így már a harmadik, a folyékony állapotban lévő víz is rendelkezésre áll a Szaturnusz holdján.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét