11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Magyarázat a kozmikus szörnyekre

2009.07.02. 13:55 Módosítva: 2009.07.02. 13:59
Brit csillagászok a fekete lyukak "közbenső" osztályát fedezték fel, amelyek megmagyarázhatják, hogy miként alakulnak ki a galaxisok centrumában a kozmikus szörnyek, a szuper-nagytömegű fekete lyukak.

A Leicester-i Egyetem asztrofizikusai, akik felfedezésükről a Nature legújabb számában számoltak be, az ESO 243-249-es jelű galaxis szélén Napunk tömegénél 500-szor nagyobb fekete lyukat regisztráltak.

Méreténél fogva ez valahová a szuper-nagytömegű fekete lyukak - amelyek többmilliárdszor nagyobb tömeggel rendelkeznek, mint Naprendszerünk központi csillaga - és a viszonylag aprók közé esik. Utóbbiak tömege mindössze háromszor-hússzor nagyobb, mint a Napé.

Semmi sem szökhet el

A fekete lyukak a világegyetem leghatalmasabb erői közé tartoznak; olyan koncentrált gravitációs mezők, amelyek mindent elnyelnek, még a fény sem szökhet meg előlük.

Feltételezések szerint a fekete lyukak a nagytömegű csillagok haláltusájában képződnek. Ugyanakkor a csillagászok között nincs egyetértés arra nézve, hogy miként alakulnak ki a szuper-nagytömegű fekete lyukak, amelyek a galaxisok központjában ólálkodnak, például a Tejútrendszerben is.

"Az egyik elmélet szerint a szuper-nagytömegű fekete lyukak több közepes méretű fekete lyuk összeolvadásából keletkeznek" - magyarázta a kutatást irányító Sean Farrel, a Leicester-i Egyetem asztrofizikusa, hozzátéve: e teória alátámasztására csupán a közbenső méretű fekete lyukak létét kellett kimutatni.

Megérthetik

A most felfedezett, ilyen jellegű fekete lyuk nyomára az általa kibocsátott szuperfényes röntgensugarak detektálásával bukkantak az Európai Űrügynökség (ESA) XMM-Newton röntgenműholdjának segítségével.

A Magyar Csillagászati Egyesület Csillagászati Tudásbázisa szerint a fekete lyuk nagy kezdeti tömegű csillagból élete végén keletkező objektum, amelynek gravitációs tere annyira erős, hogy semmilyen anyag, sugárzás, így a fény sem tudja elhagyni, létét gravitációs hatása révén lehet kimutatni.

A fekete lyukak valószínűleg szupernóva-robbanások alkalmával keletkeznek, ha a csillagrobbanás során visszamaradt magjának a tömege meghaladja a 3 naptömeget. Ekkor a mag zsugorodását semmilyen ismert fizikai folyamat nem képes megállítani. A zsugorodás során egyre erősebb lesz felszínén a gravitációs tér, végül az objektum fekete lyukká alakul. 2006-ig számos fekete lyuk- jelöltet fedeztek fel. Léteznek szuper-nagytömegű fekete lyukak, amelyek tömege sok millió-milliárd naptömeg lehet. Ezek aktív galaxisok centrumában találhatók, eredetük ismeretlen. A Tejútrendszer centrumában is van fekete lyuk, amelynek tömege körülbelül négymillió naptömeg.  • Hírek
  • Bankszámla