Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Vége a szimulált Mars-expedíciónak

2009.07.14. 12:50 Módosítva: 2009.07.14. 12:52
Kedden magyar idő szerint délben nyitották ki Moszkvában azt az űrhajó-szimulátort, amelybe három hónappal ezelőtt hat embert ültettek be, hogy a Mars-expedícióval járó bezártság hatásait vizsgálják rajtuk.

A négy orosz és két európai kísérleti alany március 31-én vonult be az 550 légköbméteres szimulátorba. Mindenkinek volt egy 3,2 négyzetméteres parányi hálószobája. A szabályok szerint csak betegség vagy nagy baj esetén jöhettek volna ki, de mindenki végig tudta csinálni a kísérletet. A moszkvai IBMP orvosbiológiai kutatóintézet azt kívánta tanulmányozni a kísérlettel, hogy milyen pszichikai és fizikai hatásai vannak a tartós összezártságnak.

A Mars-expedíció körülményeit annyira utánozták, hogy a kísérleti alanyok és a tudósok közötti rádiókapcsolatban is 20 perces késleltetést alkalmaztak, hiszen a Földtől távoli űrhajóról is több perc alatt jut el a rádiójel a Földre és vissza. A kísérletet 2010-ben megismétlik, de akkor már 520 napra zárják be a próbaűrhajósokat az űrkabin-szimulátorba. Feltehetően ennyi ideig fog tartani az igazi Mars-repülés is oda-vissza.