Dömötör
-1 °C
14 °C

Magáncég állított Föld körüli pályára egy műholdat

2009.07.15. 12:05 Módosítva: 2009.07.15. 12:07
Több sikertelen próbálkozás után a SpaceX nevű cégnek sikerült a világon első magáncégeként egy műholdat Föld körüli pályára állítani. Eddig ilyennel csak a NASA, az ESA, az orosz Roszkoszmosz, és más nemzeti űrhivatalok foglalkoztak.

A SpaceX-et egy online milliomos, a PayPal alapítója, Elon Musk hozta létre 2002-ben. Első nagyobb sikerüket tavaly aratták, amikor a saját fejlesztésű Falcon 1 rakétájukat sikerült Föld körüli pályára állítani. A mostani fellövésnél ugyanennek a rakétának egy továbbfejlesztett verziója vitte magával a malajziai RazakSAT műholdat. A fellövést nehezítette, hogy a műhold egy különösen érzékeny, nagy felbontású kamerát vitt magával.

A start a Csendes-óceán déli részén található Kwajalein atollon volt, és a rakéta nagyjából tíz perc alatt érte el a műhold leendő pályájának magasságát. A cég egyébként már teszteli a Falcon 1 utódját, a Falcon 9 rakétát, ami még nagyobb tömegű rakományt tud majd szállítani. A céljuk, hogy az aránylag közeli jövőben tudjanak teherűrhajókat indítani a nemzetközi űrállomásra. Ezt a tervet a NASA is támogatja, a SpaceX nélkül ugyanis az orosz Szojuzokra lesznek utalva abban az időben, amikor az űrsiklóflotta már nyugdíjba vonult, a következő generációs Orion űrhajó viszont még nem bevethető.

A cég ezen felül az űrturizmusban lát még hatalmas üzletet. Abból ítélve, hogy évente 20 ezer turista látogat nagyon sok pénzért az Antarktiszra, fizetőképes kereslet biztosan lenne az ilyen extrém utakra is, de a SpaceX és a többi privát űrhajós cég vezetői még tovább mennek, űrhoteleket, a tengerjáró luxushajókhoz hasonló űrutazásokat, és űrjachtokat vizionálnak a nem is olyan távoli jövőben.