Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Korán érkezett az Endeavour

2009.07.17. 21:01 Módosítva: 2009.07.17. 21:11
Pénteken sikeresen összekapcsolódott a nemzetközi űrállomással az Endeavour űrrepülőgép. A legénység 16 napot tölt majd az űrben.

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép péntek este kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), közölte az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA. Az űrsikló a tervezetnél nyolc perccel korábban - közép-európai idő szerint 19 óra 47 perckor - dokkolt az ISS-en az ausztrál partok felett 354 kilométerre.

Az Endeavourt csütörtökre virradóra indították el a floridai Kennedy űrrepülőtérről, öt elhalasztott start után, fedélzetén hét űrhajóssal (hat amerikai és egy kanadai asztronautával).

Az összekapcsolódás két utolsó művelete igen kényes, mivel a két űreszköz 28 ezer kilométeres sebességgel halad. Az összekapcsolódást kézi vezérléssel irányította Mark Polansky, az Endeavour parancsnoka.

Az űrállomásra vezető zsilipek megnyitását másfél órával későbbre tervezik. Ezalatt az idő alatt a szigetelést ellenőrzik, majd az űrsikló legénységét a hagyományos fogadási ünnepség keretében üdvözlik.

2009-ben az ISS legénysége hat főre bővül. A mostani küldetéssel rekordszámú űrhajós tartózkodik a gyakorlatilag befejezett űrállomáson.

A tervek szerint az Endeavour legénysége 16 napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson, ezalatt öt űrsétát terveznek. Az űrhajósok átrakodják az ISS-re és felszerelik a Kibo japán modul utolsó alkotóelemeit is.