Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Lerövidítették az Endeavour legénységének harmadik űrsétáját

2009.07.23. 09:06
A tervezettnél hamarább ért véget az Endeavour űrsikló két asztronautájának szerdai űrsétája, mert az egyik űrhajós szkafanderében túlságosan megnőtt a szén-dioxid-mennyiség - közölte a NASA.

Az Endeavournak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) való mostani tartózkodása alatt tervezett öt űrsétából a harmadik közép-európai idő szerint 22 óra 31-kor ért véget, mintegy fél órával a tervezettnél korábban - közölte az amerikai űrhajózási hivatal televíziójának kommentátora.

Christopher Cassidy és Dave Wolf a Kibo japán űrlaboratórium szigetelelését távolították el és különböző kísérleteket készítettek elő, majd ISS egyik napelemtábláját tartó szerkezet négy akkumulátorának cseréjén dolgoztak. Két akkumulátort már kicseréltek, amikor az érzékelők jelezték a CO2 felgyülemlését Cassidy űrruhájában, így a repülésirányítók az űrséta lerövidítése mellett döntöttek.

Az űrhajósok által kilélegzett szén-dioxidot líthium-hidroxiddal nyeletik el. Feltehetően a tartályban is történt üzemzavar - közölte Hoside Akihiko japán űrhajós, aki a houstoni repülésirányítási központból rádión beszélt az asztronautákkal.

A NASA hangsúlyozta, hogy az űrhajós nem volt közvetlen veszélyben. Még arra is volt ideje, hogy összerakja a szerszámokat, mielőtt Wolffal együtt visszatért volna az ISS-re.