Gergely
4 °C
23 °C

Hazaindult az Endeavour

2009.07.28. 21:37
Tizenegy napi közös Föld körüli keringés után levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kedden az Endeavour amerikai űrrepülőgép, és megkezdte visszatérését a Földre.

Küldetésének befejeztével az Endeavour immár egy nagyobb és energiával jobban ellátott támaszpontot hagyott maga mögött.

A leválással az ISS eddigi legnagyobb létszámú, 13 fős személyzete ismét hat főre csökkent. Az amerikai űrsikló hétfőnyi hazatérő legénysége várhatóan pénteken száll le a floridai Cape Canaveral űrbázison, ha azt az időjárási körülmények is lehetővé teszik.

Az Endeavour két asztronautája hétfőn még tett egy utolsó űrsétát - a 11 napos küldetés során az ötödiket -, majd elkezdődött a csomagolás. A legénység hét tagja közül Tim Kopra az ISS-n maradt, ő Vakata Koicsi japán űrhajóst váltja, aki négy és fél hónap után tér vissza a Földre.

Közös repülése során a két legénység javítási és fejlesztési munkákat végzett az űrállomáson, egyebek mellett átrakodták az ISS-re és felszerelték a Kibo japán modul utolsó alkatrészeit. Újakra cserélték a 350 kilométeres magasságban keringő űrbázis egyik napelemtábláját tartó szerkezet négy akkumulátorát.

Emellett együtt éltek át néhány váratlan kellemetlenséget is, amelyek közül a központi mosdóhelyiség eldugulása és a levegőtisztító berendezés túlmelegedése okozta a legnagyobb fejfájást. Végül azonban mindkettőt sikerült megszerelniük.

Mark Polansky, az Endeavour parancsnoka távozásuk előtt köszönetet mondott az ISS személyzetének a nagyszerű vendéglátásért.

A NASA még hét űrsiklómissziót tervez a 16 ország részvételével épülő, 100 milliárd dollár értékű űrállomás befejezésére. A következő űrrepülőgép indítását augusztusra irányozták elő.