Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtélyes sziklát találtak a Marson

2009.08.06. 13:52
Rejtélyes, a laikusok számára feltűnően mesterségesnek tűnő sziklaképződményt fotózott le a Mars Reconnaissance Orbiter műhold nagy felbontású kamerája a Mars felszínén.

A 165 kilométeres magasságból lefényképezett objektum egy nagyjából öt méter élhosszúságú, szabályosnak tűnő kocka, ami egy nagyobb sík terület közepén áll. Miután a képek megjelentek egy olasz csillagászati weboldalon, a hír villámgyorsan körbejárta az internetet, és a világ ufóhívői rögtön elméleteket kezdtek szőni arról, hogy a szikla mesterséges eredetű, és mint ilyen, nyilván egy idegen civilizáció műve. Némi hasonlóság egyébként tényleg felfedezhető a sci-fi klasszikus 2001 Űrodüsszeiában feltűnő fekete monolittal.

mars

Az arizonai egyetem nagyfelbontású űrfotók elemzésével foglalkozó HiRISE laborja szerint a szikla ugyan szokatlan alakú, de önmagában a fura forma még nem utal arra, hogy mesterséges lenne. Réteges felépítésű kőzeteknél már többször megfigyelték a Földön, de még a Marson is, hogy földmozgások után úgy töredezik szét a szikla, hogy merőleges sík felületek jönnek létre.

Az izgalmakat csak fokozta Buzz Aldrin egykori amerikai űrhajós, a második Holdra szállt ember nyilatkozata egy amerikai kábeltévében, miszerint a Mars egyik holdján, a Phoboson is látott már ehhez nagyon hasonló, kocka alakú, mesterségesnek tűnő sziklát (természetesen nem személyesen, hanem a mostanihoz hasonló, csak nem ilyan nagy nyilvánosságot kapott fotókon). A kanadai űrhivatal egyébként már 2007 óta tervez egy ember nélküli expedíciót a Phobosra, aminek a leszállóegysége a monolit közelében landolna.