Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nincs pénze a NASA-nak a veszélyes aszteroidák megfigyelésére

2009.08.12. 14:03
A NASA dolga lenne, hogy megfigyelés alatt tartson minden, potenciálisan a Földet fenyegető aszteroidát, ám egy jelentés szerint nem képes eleget tenni ennek, mert nincs rá pénz. A kongresszus ugyanis - bár négy éve az űrhivatalra bízta ezt a feladatot - eddig még nem adott pénzt a szükséges teleszkópok felépítéséhez.

A NASA a Földet veszélyesen megközelítő meteorok kilencven százalékának megfigyelésére kapott megbízást 2020-ig. A szükséges anyagiak hiányában azonban egyelőre a feladat egyharmadát képes csak teljesíteni a meglévő teleszkóprendszerrel.

Az űrhivatal becslése szerint nagyjából húszezer olyan aszteroida, illetve üstökös halad a Naprendszerben, amelynek átmérője meghaladja a 140 métert, és potenciális fenyegetést jelent bolygónkra. Ebből jelenleg hatezerről tudják, hogy éppen merre jár. A 140-től ezer méter átmérőjűig terjedő meteoritok már egy egész régiót képesek elpusztítani, ha becsapódnak, a bolygót azonban nem. A még ennél is nagyobbak végzetes hatásúak lehetnek - mondta Lindley Johnson, a NASA Föld-közeli objektumok programjának igazgatója.

A csillagászokat néhány napja érte meglepetésként, hogy egy Jupiterbe csapódó meteorit Föld nagyságú mélyedést robbantott a bolygóba - igaz, a Jupitert sokkal több meteorit találja el elhelyezkedése, hatalmas mérete és gravitációs vonzása miatt. Az Armageddonhoz hasonló katasztrófafilmek miatt nem ismeretlen a fenyegetés a hétköznapi embereknek sem, de amikor arra kerülne a sor, hogy kézbe vegyék a problémát, az amerikai kormány csekély erőfeszítést tesz. Ugyanakkor gyakorlatilag még ezzel a próbálkozással is egyedül van a többi kormánnyal szemben.

Csak a nagyokat

A NASA úgy kalkulált, hogy 2020-ig 800 millió dollárra lenne szükség az aszteroidák törvényben elrendelt megfigyelésére - akár földi teleszkóprendszer felállításával, akár az űrből történő megfigyeléssel. Ha csak 300 milliót bocsátanak a hivatal rendelkezésére, abból az ezer méternél nagyobb átmérőjű meteoritokat tudja kiszűrni.

Az űrhivatal jelenleg öt, Földre veszélyes aszteroidát tart számon: ezeknél kevesebb mint egy a millióhoz az esély a Földdel való ütközésre, de a méretük miatt súlyos károkat okozhatnának. Ez a szám folyamatosan változik, ahogy újabb aszteroidák kerülnek képbe, másokról viszont az újabb adatok birtokában bebizonyosodik, hogy nem árthatnak.

A szakértők legjobban egy 130 méter átmérőjű aszteroidától tartanak, amelynél egy a háromezerhez az esély, hogy 2048-ban becsapódik a Földbe. Az Apóphis elnevezésű űrobjektum mérete kétszerese az előbbinek, és egy a nyegyvenháromezerhez a kockázata, hogy 2036-ban, 2037-ben vagy 2069-ben eltalálhatja a bolygót.