Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Űrfelvétel egy ősi meteorkráterről

2009.08.12. 14:46 Módosítva: 2009-08-12 14:46:34
A Nemzetközi Űrállomás, az ISS digitális kamerája lenyűgöző képet készített egy több mint 300 millió éves becsapódás nyomáról.

A devon korszak végén, körülbelül 345-370 millió éve egy nagyjából 1,6 kilométer átmérőjű meteor zuhant a mai Szahara területére. A kataklizma ma is látszó sebet ejtett a felszínen, a 10 kilométer átmérőjű Aorounga-krátert. Ezt a képződményt fotózta most le a NASA irányításával az ISS Nikon D3 digitális kamerája.

urf

A kráter ma Csád északi részén található, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt becsapódási nyom a Földön. 1994-ben a Spaceborne Imaging Radar (SIR) nevű műszer gyűjtött róla adatokat, ezek alapján úgy tűnik, hogy a főkráter mellett két kisebbet is létrehozott a becsapódás. Ezek nem látszanak, mert betemeti őket a homok. A kisebb kráterek a becsapódás előtt a meteorról leváló törmelékekből keletkezhettek.