Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Bohócorral megy az űrbe

2009.08.27. 15:32 Módosítva: 2009-08-27 15:32:55
A következő űrturista, a Cirque du Soleil egyik alapítója meg sem próbálkozott az orosszal vagy a tudományos felkészüléssel.

Vidámságot, mókát, kacagást akar vinni a Nemzetközi Űrállomásra a következő űrturista. Ehhez megvan minden szakértelme, mert a kanadai Guy Laliberté nem más, mint a világhírű Cirque du Soleil cirkusz alapítója. Laliberté hat bohócorrot visz magával az űrállomásra az ott tartózkodó űrhajósoknak - derül ki abból az interjúból, amelyet az AFP francia hírügynökség készített vele a Moszkva közeli Csillagvárosban, az orosz űrhajósok felkészítő központjában.

Az egykori tűznyelő és gólyalábas szeptember 30-án indul a kazahsztáni Bajkonurból, az oroszok által bérelt űrrepülőtérről.

Az eddigi űrturistáktól eltérően Laliberté a tudományos kísérletezésnek még a látszatával sem próbálkozik. "Nem vagyok én tudós" - ismeri el, és előre közli, hogy az űrutazást a csillagok szemlélésével és meditálással kívánja tölteni.

Nem sokat erőlködött az egy hónapos felkészülés alatti kötelező orosz nyelvtanulásban sem. Túl száraznak találta a stílust az francia-angol anyanyelvű vállalkozó, aki 15 évesen maradt ki az iskolából.

Annak idején, 18 évesen 50 dollárral a zsebében vágott neki Franciaországnak, hogy kitanulja a gólyalábazást és a tűznyelést, amellyel aztán Európa városaiban kalapozott. Visszatérve Kanadába 1984-ben alapította meg utcai mutatványos csapatból cirkusz-világbirodalmát. Ma Laliberté a világ 261. leggazdagabb embere, vagyonát 2,5 milliárd dollárra (470 milliárd forintra) becsüli az amerikai Forbes magazin.