Béla
13 °C
27 °C

Öngyilkos bolygót fedeztek fel

2009.08.27. 11:16
Hatalmas öngyilkos bolygót fedeztek fel csillagászok; a Jupiternél tízszer nagyobb égitest a Naprendszeren kívül van, mintegy 325 fényévre Földünktől.

A furcsa, izzó bolygó olyan közel van csillagához és olyan nagy, hogy hatalmas plazmahullámokat idéz elő a csillagon. Ezek az erős hullámok elgörbítik a bolygó csillag körüli pályáját. Ennek az eredménye egy haláltangó, amelynek során a bolygó spirálisan hullik majd bele a csillagba.

Ez a halál azonban még hosszú lesz. A felfedezőiről WASP-18b-nek elnevezett exobolygó (azaz Naprendszeren kívüli bolygó) valószínűleg még millió évekig élhet - közölte felfedezője, Coel Hellier, az angliai Keele-i Egyetem asztrofizikusa. Hellier leírása a ritka öngyilkos bolygóról a Nature tudományos szaklap csütörtökön megjelent számában olvasható.

A csillagot WASP-18-nak nevezték el, a bolygót WASP-18b-nek arról a csillagász kutatócsoportról (Wide Angle Search for Planets), amely megtalálta. A bolygó a Főnix csillagképben található, 325 fényévre a Földtől. A bolygó 3 millió kilométerre van csillagától, ez a Föld és a Nap közötti távolság egyötvened része. A közelség miatt a bolygó hőmérséklete 2100 Celsius-fok.

"Gondoljunk arra, miként befolyásolja a távoli Hold tömegvonzása a Föld óceánjain naponta kétszer az árapályt. E furcsa bolygó hatása csillagára ezerszer nagyobb" - magyarázta Hellier.