Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Szombatra halasztották a Discovery startját

2009.08.28. 13:50 Módosítva: 2009-08-28 13:55:06
Magyar idő szerint szombat reggelre halasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép indítását. A döntést azért hozták, hogy a szakemberek további 24 órát kapjanak a gyanús hidrogénszelep tesztjéről készített beszámoló ellenőrzésére.
000T TRWas2539782

Pedig csütörtökön már újraindították a visszaszámlálást egy magyar idő szerint péntek hajnali indításhoz. Előtte ugyanis a mérnökök teljesen rendben találták azt a szelepet, amely miatt korábban leállították a fellövést.

A Discoverynek eredetileg kedden kellett volna indulnia 7 űrhajóssal a Nemzetközi Űrállomásra. Előbb a rossz idő miatt halasztották el egy nappal a startot, majd szerdán azért fújták le, mert a jelzőműszerek szerint nem működött rendesen a külső üzemanyagtartály és a hajtómű közötti hidrogénszelep.

A mérnökök utána ötször próbálták ki a szelep nyitását és zárását, és az minden alkalommal rendesen működött. Ez után már ki volt tűzve péntekre a start, de az amerikai űrkutatási hivatal végül a biztonság kedvéért a tesztadatok újabb ellenőrzését határozta el.

Az űrrepülőgép új hálószoba-berendezést visz a Nemzetközi Űrállomásra, továbbá egy edzőgépet, egy fagyasztót, élelmet és más utánpótlást. Összesen 6,8 tonna terhet juttat az űrállomásra a Leonardo elnevezésű olasz gyártmányú szállítómodulban.

A 13 napos repülés alatt a sikló legénységének két tagja háromszor végez majd szerelést a világűrben, egy-egy alkalommal 6 és fél órán át. Egyik munkájuk az lesz, hogy kicserélnek egy folyékonyammónia-tartályt, amely a hűtőrendszer része. Az űrhajósok leszerelnek egy külső kísérleti berendezést is, és lehozzák a földre, értékelés céljából.

Erre az évre 5 repülést terveztek az amerikaiak, ebből ez a negyedik. Az űrsiklók megépítése óta pedig a 128.