Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Tele vagyunk űrhulladékkal

2009.09.16. 10:40
Látványos képeken illusztrálta megfigyeléseit a Föld körül keringő űrszemeteket figyelő amerikai nemzetbiztonsági hálózat, a Space Surveillance Network. Képekről jól látszik, hogy körül vagyunk véve űrhulladékkal, de azért nem kell megijednünk.

A SSN az űrszemetek júliusi állapota alapján készítette a több ezer űrszemét helyét jelölő modelleket, amiket a NASA a napokban közölt. A hálózat minden olyan, ember által készített, a Föld körül keringő tárgyat figyel, ami már nem szolgál hasznos célt, viszont ami 10 centiméteresnél nagyobb. Az SSN 19 ezer ilyen objektumot tart számon és követi ezek útját.

spacejunk leo 2009237.png

A képeken a 19 ezer űrszemét és a körülbelül tízezer hasznos űrobjektum is látszik. Az első képen azok a tárgyak láthatók, amelyek alacsony Föld körüli pályán keringenek, vagyis legfeljebb kétezer kilométerre bolygónktól. A második képen az összes megfigyelt űrszemét látható, és szépen kirajzolódik a Földtől körülbelül 36 ezer kilométerre található geostacionárius pálya gyűrűje. Ez a pálya értékes hely a távközlési és időjárási műholdaknak, mert itt a Föld forgási periódusával szinkronban tudnak keringeni, vagyis mindig a Föld egy adott pontja fölött tudnak maradni. A geostacionárius pálya és az alacsony Föld körüli pálya között többek között GPS-műholdak találhatók a sok űrszemét között.

spacejunk geo 2009237.png

Hogy az űrszemét milyen gondokat tud okozni, az idén február 11-én megtapasztalhattuk: egy kommunikációs műhold összeütközött egy már használaton kívüli orosz szatellittel. A karambolban mindkét eszköz több darabra tört, a roncsok azóta is veszélyt jelentenek több működő műholdra. Hogy a hasonló eseteket elkerüljék, az SSN folyamatosan tájékoztatja a NASA-t, az űrhivatal pedig elkerülő manővereket hajt végre szükség esetén – májusban három ilyenre is sor került.