Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Nem ütközünk össze az Apophisszal

2009.10.08. 10:47
Sokkal kisebb a kockázata a Föld és az Apophis kisbolygó ütközésének, mint azt eddig kalkulálták.

A NASA korábbi számításai szerint 1 a 45 ezerhez volt annak a kockázata, hogy az Apophis 2036-ban a Földnek ütközik. Egy új kalkuláció szerint azonban az esély csak 1 a 250 ezerhez – jelentette be magyar idő szerint csütörtökre virradóan az űrhivatal. A számítást a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratory (JPL) kutatóintézetében végezték új módszerrel, friss adatok alapján. Az új tanulmányt az Amerikai Csillagászati Társaság október 8-i konferenciáján fogják ismertetni.

Az Apophist 2004-ben fedezték fel, és akkor nagy figyelmet keltett, mert félő volt, hogy ütközünk vele. Az aszteroida körülbelül 320 méter átmérőjű, 200 millió tonnás vas és irídium tömb. A tudósok először úgy számoltak, hogy az ütközés 2029-ben következhet be, 2,7 százalékos valószínűséggel. Később azt az évet kizárták.

Ha az Apophis összeütközne a Földdel, akkor – feltételezve, hogy valamelyik óceánba zuhan – óriási szökőárakat keltene. Ezek mérhetetlen pusztítást okoznának nemcsak a partvidékeken, hanem még a szárazföldek belsejében is. Az ütközés következtében sűrű porfelhő sötétítené el a Földet meghatározhatatlan hosszú időre.