Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Novemberben csillaghullás várható

2009.11.02. 16:20 Módosítva: 2009-11-02 16:27:17
Csillaghullás várható november 17-én a késő esti órákban, amikor a Leonidák-meteorraj jelentős aktivitása várható.

A jelenségről a Polaris Csillagvizsgáló honlapja adott hírt, az ismertető szerint a Leonidák az 55P/Tempel-Tuttle-üstökös törmeléke, az utóbbi évek legismertebb és egyik legjobban megfigyelt meteorraja. A meteorraj általában csak néhány meteort ad óránként, ám a korábbi megfigyelések szerint 33 évente, a Tempel-Tuttle-üstökös visszatérései idején az aktivitás drasztikusan megemelkedik, nem ritka meteorviharok kialakulása.

A meteorraj első biztosan azonosított kitörését 902-ben figyelték meg kínai csillagászok, amelyet a következő évszázadokban több másik követett. A modern kori csillagászok 1799-ben fedezték fel a rajt, amikor rendkívül látványos kitörést produkált. Százezrek voltak szemtanúi 1833-ban minden idők egyik legnagyobb meteorviharának: a legaktívabb időszakban másodpercenként több tucat meteor tűnt fel az égen. 1865 végén Ernst Tempel és Horace Tuttle egymástól függetlenül felfedezte a raj szülőüstökösét, amelyet később 1366-os kínai feljegyzésekben is azonosítottak.

„Az 1998-ban esedékes visszatérés óta már egy évtized is eltelt, ám a raj csak nem akar megnyugodni, ami teljesen átírta és elavulttá tette a fenti leírást: nemcsak a visszatérés évében jelentős a Leonidák aktivitása, hanem utána még sok éven keresztül. A korábbi felfogás talán abból a helytelen elképzelésből származik, hogy a meteorkitöréseket a napközelben lévő üstökösből éppen kiszabaduló por okozza. Ez azonban nem így van, az 1998-ban kiszabadult por majd a XXII. század észlelőnek nyújt gyönyörű látványosságot. Az utóbbi évtizedek meteorkitöréseit, jelentős aktivitásait a korábbi évszázadok során kidobott porfelhők okozzák, amelyek a Jupiter gravitációs hatása miatt távol kerültek az üstököstől. A tavalyi jelentős aktivitást például az 1466-ban kiszabadult porfelhő visszatérése eredményezte, idén ugyanez, illetve az 1533-as okozhat jelentős meteortevékenységet november 17-18-a éjszakáján.

Más látnivalók

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint egyre feltűnőbben ragyog novemberben a hajnali égen a Mars, növekvő mérete pedig egyre több részlet válik láthatóvá. Kora hajnalban egyre kedvezőbb helyzetbe kerül a Szaturnusz, amelynek megfigyelése mindig nagy élmény: gyűrűrendszerére és korongjára már észak felől lehet rálátni, és így lesz ez a következő 15 évben is. A Jupiter, bár továbbra is feltűnően ragyog, folyamatosan süllyed a nyugati horizont felé. November 6-án este 8 és 10 óra között két holdjának árnyéka (Ganymedes és Io) is a felszínére vetül.

Novemberben jól látható a hajnali égen a C/2007 Q3 jelű Siding Spring-üstökös, amely a Virgo, majd a Coma Berenices csillagképben mozog északkelet felé. A hónap második felében számos fényes galaxissal kerül együttállásba. Szabad szemmel lesz megfigyelhető az esti égbolton a Mira Ceti, egy 420 fényévnyire található pulzáló csillag. Pulzációja során a csillag rendszeres időközönként kitágul és összehúzódik, mérete 400 és 500 napátmérő (560 és 700 millió kilométer) között ingadozik. A honlap szerint novemberben várható a maximuma, amikor hetekig szabad szemmel is észlelhető.