Viola
-5 °C
-2 °C

Csillagával ellentétesen kering egy bolygó

2009.11.05. 08:32
Japán és amerikai kutatók a csillagászat történelmében első ízben fedeztek fel olyan bolygót, amely ellentétesen kering saját csillaga forgásirányával.

A felfedezést a Hawaii-szigeteken található Subaru nagy teljesítményű távcső tette lehetővé. A japán nemzeti űrkutatási hivatal és a massachusettsi műszaki egyetem kutatói együtt vizsgálták a műszerrel a Földtől közel ezer fényévnyi távolságra, a Hattyú csillagkép irányában található bolygót, amely méreteiben 1,4-szerese a Jupiternek, és egy olyan csillag körül forog, amely 1,8-szor nagyobb a Napnál.

A megfigyelések során kiderült, hogy a bolygó keringési iránya ellentétese a csillag tengely körüli forgásirányával. Ezt a jelenséget most figyelték meg első ízben. Korábban természetesnek vélték azt, hogy a bolygók ugyanabban az irányban keringenek a csillagok körül, mint a csillagok saját tengelyük körül, tekintette arra, hogy ezek az égitestek ugyanabból a gázhalmazból alakultak ki. Ugyanakkor az elméleti számítások már korábban is arra utaltak, hogy ezt nem lehet általános szabálynak tekinteni, mivel az égitestek mozgását más tényezők is befolyásolhatják. A mostani felfedezés a gyakorlatban igazolta az elméletet.

Narita Norio, a kutatócsoport vezetője úgy véli, hogy a kollégái által felfedezett bolygó ellentétes mozgását egy közelben található, különösen nagy méretű bolygó gravitációs tere okozza. A kutatócsoport tagjai most ezt a gigantikus bolygót akarjak megtalálni a Subaru távcső segítségével, hogy megerősítsék az elméletüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!