Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Rejtőzködő kozmikus objektumokat kutat a NASA új műholdja

2009.11.18. 16:30
Ködös, poros vagy rejtőzködő kozmikus objektumokat kutat majd az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) széles látószögű infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdja, amelyet decemberben állítanak pályájára.

wise250

A projekt 320 millió dollárba, azaz 56,8 milliárd forintba kerül. Féléves küldetése során a csillagászati műhold az egész égboltot körbepásztázza, infravörös sugárzást keresve - ezt az emberi szem számára észlelhetetlen fényt bocsátják ki a leghidegebb űrobjektumok, amelyek fölött eddig átsiklottak a csupán a látható fényt érzékelő teleszkópok.

"Számításaink szerint sok aszteroidát, csillagot és galaxist találunk, de olyasmit is felfedezhetünk, amit jelenleg senki elképzelni sem tud" - hangsúlyozta Edward Wright, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem csillagásza, a projekt vezető kutatója. Az asztronómusok reményei szerint a WISE révén sok úgynevezett barna törpét, lassan, több százmillió év alatt kihűlő égitestet találhatnak: a Napnál sokszorosan kisebb gázlabdák belsejében ugyanis nem játszódnak le olyan fúziós reakciók, amelyek a csillagokban energiát termelnek. A barna törpék optikailag láthatatlanok, mivel csupán infravörös fényt bocsátanak ki.

Feltételezések szerint barna törpék sokkal nagyobb számban fordulnak elő a környező univerzumban, mint csillagok. Közülük némely közelebb lehet a Földhöz, mint a legközelebbi ismert csillag, a Proxima Centauri, amely 4 fényévnyi távolságra van bolygónktól.

wise450

Az infravörös sugárzás áthatol a poron is, ennél fogva a WISE képes lesz benézni a világegyetem legtávolabbi galaxisait borító sűrű ködfátyol mögé. Itt rejtőzködhetnek az úgynevezett ultrafényes infravörös galaxisok, amelyek a tudósok feltételezése szerint csillagkeltetőként működnek. Fényerejük milliárdszor erősebb, mint a Napé, ám többségük infravörös fényt bocsát ki. A WISE a kutatók szerint a Föld háza táján is keresgél, ahol akár több száz új szereplővel gazdagíthatja a bolygónkhoz veszélyesen közel merészkedő ismert űrobjektumok listáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!