Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fotók a Leonidák meteorrajról

2009.11.19. 14:55 Módosítva: 2009-11-19 15:00:18
A világ több pontján is lefényképezték a Leonidák meteorraj kedd éjszakai feltűnését. Budapestről a köd miatt nem látszott jól a jelenség.

Ki kellett mennie a városból annak, aki kedd éjjel meg akarta nézni a Leonidák meteorraj feltűnését. A fényszennyezés mellett az ország több részén a ködös időjárás is megnehezítette a megfigyelést, Budapestről sem látszott jól a jelenség. A világ több pontján azonban sikerült derült időben jó fényképeket készíteni a meteorraj hullócsillagairól.

A Leonidák meteorraj az 55P/Tempel–Tuttle-üstökös törmeléke, az utóbbi évek legismertebb és egyik legjobban megfigyelt raja. Korábban úgy vélték, hogy csak néhány meteort ad óránként, de 33 évente, a Tempel–Tuttle-üstökös visszatérései idején az aktivitás drasztikusan megemelkedik. Ez a feltételezés azonban az utóbbi években elavulttá vált: kiderült, hogy nemcsak a visszatérés évében van jelentős aktivitás, hanem utána még sok éven keresztül.