Judit
2 °C
7 °C

Földönkívüli eredetű baktériumok nyomát találták meg egy meteoritban

2009.11.27. 11:40
Az ősi marsi élet bizonyítékát, baktériumok nyomait találták meg a NASA kutatói az Allen Hills 84001 kódnevű meteoritban.

Az alig kétkilós kődarabot 1984-ben gyűjtötte be egy amerikai expedíció az Antarktisz keleti részén, az Allan-hegységben (innen a neve). A korabeli vizsgálatok azt mutatták, hogy a lelet eredetileg a Marsról származik, ahonnan 15 millió éve vált le egy nagyobb meteor becsapódásakor. Évmilliókig keringett az űrben, majd 13 ezer éve ütközött neki a Földnek.

1996-ban nagy vihart kavart a NASA tudósainak bejelentése, hogy a meteorit elektronmikroszkópos vizsgálatakor olyan, alig 20-100 nanométeres fosszíliákat találtak a kőzet belsejében, amelyek földönkívüli eredetű baktériumok nyomai lehetnek. Clinton elnök még tévés beszédet is szentelt a felfedezésnek.

Az Allen Hills 84001 meteorit a NASA fotóján
Az Allen Hills 84001 meteorit a NASA fotóján

A tudományos közvélemény azóta is megosztott a kérdésben, sokan vitatják a fosszíliák biológiai eredetét, és úgy általában nem fogadják el perdöntő bizonyítékként az egykori marsi élet bizonyítékaként. Most a houstoni Johnson Space Centre kutatói az 1996-osnál nagyságrendekkel nagyobb felbontású mikroszkópokkal és fejlettebb műszerekkel ismételték meg a vizsgálatot. A kiszivárgott információk szerint néhány napon belül a NASA bejelenti, hogy az Allen Hills 84001-ban található szénalapú fosszíliák és apró mágneses kristályok valóban az évmilliókkal ezelőtti marsi élet nyomai.

Az új elektronmikroszkópos vizsgálatok szerint a fosszíliák annyira tiszták, hogy az kizárja a geológiai eredetet, és hasonlítanak az 1960-as években felfedezett mágneses baktériumokra, a méretük pedig az eddig csak tudományos elméletekben felmerült, de gyakorlatban soha meg nem talált nanobaktériumokéval egyezik.

Bár a részletek még nem ismertek (a vizsgálatok eredményeit összefoglaló 46 oldalas tanulmány a Geochimica et Cosmochimica Acta szakfolyóiratban fog megjelenni), szakértők máris az asztrobiológia történetének egyik legnagyobb mérföldköveként ünneplik a felfedezést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?