Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kék hold lesz szilveszterkor

2009.12.30. 12:05
Szilveszterkor másodszor lesz telihold decemberben. A jelenséget kék holdként ismerik, bár a hold természetesen nem fog színt változtatni. A múltban viszont előfordult, hogy a hold egy kitörő vulkán miatt elkékült.

Egy hónapban általában egyszer van telihold, de mivel a Hold mozgása során 29,5 nap alatt jut el kétszer ugyanabba a fényfázisba, néha két telihold esik egy hónapra. A második teliholdat „kék hold” néven ismeri a csillagászat, bár a hold színe természetesen nem változik meg. Az angol nyelvben a „once in a blue moon” kifejezés (jelentése: nagyon ritkán) utal arra, hogy a jelenség nem túl gyakori.

2009 decemberében is lesz kék hold, ráadásul éppen szilveszterkor (a hónap első teliholdja december 2-re esett), a második teliholdat Magyarországon este 8 óra 13 perctől lehet élvezni. Legközelebb 2012. augusztus 31-én lesz kék hold, és 2028-ig kell várnunk arra, hogy megint szilveszterre essen egy kék hold.

Holdfogyatkozás is lesz

Több szilveszteri buli is témájául választotta a kék holdat, leghíresebb talán a thaiföldi Koh Phangané – a szigeten minden teliholdkor óriási partit rendeznek, a szilveszter és a kék hold miatt idén még nagyobb a felhajtás arrafelé (és bizonyára Kék hold koktélokat – gin, curacao, citrom – is árulnak majd).

blue-moon

Érdemes megjegyezni, hogy a 2009-es év a Csillagászat Éve volt, mert augusztusra esett Galilei híres távcsőbemutatójának 400. évfordulója – szép egybeesés, hogy kék hold búcsúztatja a neves évet. Ráadásul részleges holdfogyatkozás is lesz, még ha csak kis mértékű is. A részleges fogyatkozás magyar idő szerint este 7 óra 52 perckor kezdődik és 8 óra 52 perckor ér véget. Csúcspontján, este 8 óra 23 perckor a holdkorong átmérőjének 8 százaléka fog a Föld félárnyékában állni.

Amikor tényleg kék a hold

Bár a kék hold csak nyelvi fordulat, bizonyos vulkanikus tevékenységek hatására valóban előfordulhat, hogy a telihold kéknek látszik. Ilyen volt például 1883-ban, amikor az indonéziai Krakatau vulkán igen heves kitörést produkált. Rengeteg hamu érte el a Föld légkörének tetejét, és az apró, nagyjából egy mikron méretű részecskék éppen megfelelőek voltak a piros szín leárnyékolására. A hamufelhőn keresztül a Hold így kék, illetve időnként zöld színűnek látszott, a kitörés után még évekig.

Kisebb vulkánkitörések kísérőjelenségeként is elkékülhet a telihold, 1983-ban a mexikói El Chinon kitörése után is kéknek tűnt. De nagyobb erdőtüzek is előidézhetik a jelenséget, ha elég sok olyan hamurészecskét juttatnak a levegőbe, ami kicsivel nagyobb, mint a vörös fény hullámhossza.