Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Üstökös csapódott a Napba

2010.01.05. 15:00
A SOHO űrszonda rögzítette, ahogy a Nap közelében elhúzó üstökös a gravitációnak engedelmeskedve letér a pályájáról, belezuhan a csillagba, és megsemmisül. A csillagászok szerint a következő évtizedben sok hasonlót láthatunk majd.

A NASA Nap-figyelő űrszondája, a Solar and Heliospheric Observatory a múlt év utolsó napjaiban jelezte, hogy egy üstökös január elején körül a pályáján olyan közel fog kerülni a Naphoz, hogy annak gravitációja valószínűleg magához rántja és megsemmisíti. Így is történt, a felfedezőjükről Kreutz Sungrazers néven ismert üstököscsalád egyik tagja az új év első hétvégéjén csapódott bele a Napba, amit a SOHO szonda rögzített is.

A felvétel a Coronagraphnak nevezett technikával készült, ami annyit tesz, hogy a kép legfényesebb objektumát kitakarják a képből, mintha napfogyatkozás lenne, így jól megfigyelhetők maradnak az egyéb részletek. A videó december 28-tól indul, egy nap eseményei két-két másodpercet ölelnek fel, és az utolsó pillanatokban jelenik meg az üstökös. Jól látható, hogy a pályája közel vezet el a Nap mellett, aztán a gravitációs vonzás hatásárabeleütközik a csillagba.

A NASA csillagászai szerint a következő pár évtizedben a Kreutz üstököscsalád (ami valamikor egy hatalmas üstökös darabokra robbanásával született) több tagja is a Nap közelébe fog érni, és a mostaninál még látványosabb módon semmisülnek majd meg a csillagba zuhanva.